ΚΟΣΜΟΣ

Στο χείλος του γκρεμού η αμερικανική οικονομία

Στο χείλος του γκρεμού η αμερικανική οικονομία

Το τελευταίο τους χαρτί παίζουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί για να βγάλουν τις ΗΠΑ από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται εδώ και περίπου μισό μήνα.


Οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων στη Γερουσία δε διστάζουν να εκφράσουν την αισιοδοξία τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την αύξηση του ορίου χρέους. Η πρόταση των δύο πλευρών αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στη Γερουσία με στόχο την επαναλειτουργία του κράτους.

Το σχέδιο των Ριντ και Μακόνελ περιλαμβάνει, σύμφωνα με πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, ένα μέτρο το οποίο επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να εξακολουθήσει να δανείζεται ως τις 7 Φεβρουαρίου και στο ομοσπονδιακό κράτος να λειτουργήσει και πάλι πλήρως ως τις 15 Ιανουαρίου. Σε αντάλλαγμα, οι Δημοκρατικοί θα κάνουν παραχωρήσεις σε ορισμένες πλευρές της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας, η οποία ήταν το στοιχείο που πυροδότησε τη σημερινή κρίση, κυρίως απαλείφοντας ένα φόρο επί των ασφαλιστικών εταιρειών.

Καθώς δεν υπάρχει συμφωνία στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για το νέο οικονομικό έτος, οι αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες λειτουργούν από την 1η Οκτωβρίου "στο ρελαντί". Εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται σε υποχρεωτική αργία χωρίς αποδοχές, με αποτέλεσμα να παραλύουν σταδιακά ολόκληρα κομμάτια της κυβερνητικής δραστηριότητας.

Σε μια ένδειξη της αυξανόμενης νευρικότητας ολόκληρου του κόσμου για το ζήτημα αυτό, ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, πως εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τη βαθμολογία του αξιόχρεου των ΗΠΑ, που σήμερα βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο (ΑΑΑ).

Τον Αύγουστο του 2011 μια πολιτική συμφωνία είχε συναφθεί δύο ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία και είχε υιοθετηθεί οριστικά από το Κογκρέσο λίγες μόνον ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

Τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα, αφού αύριο τα ταμεία αδειάζουν. Αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο Οικονομικών δε θα έχει πια τη δυνατότητα να δανείζεται. Η αποτυχία εξεύρεσης λύσης θα οδηγούσε αναπόφευκτα στην αδυναμία πληρωμών περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Από την άλλη πλευρά, η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, δεν κατάφερε να καταλήξει στο δικό της σχέδιο.

Η Γερουσία αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα στις 19.00 ώρα Ελλάδας, αφού θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 17.00.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ:Ο Ομπάμα προσδοκά να επιλυθεί άμεσα το δημοσιονομικό αδιέξοδο

ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί