ΚΟΣΜΟΣ

Άγκυρα: Δακρυγόνα και 26 προσαγωγές σε κινητοποίηση φοιτητών

Άγκυρα: Δακρυγόνα και 26 προσαγωγές σε κινητοποίηση φοιτητών

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων αερίων σήμερα για να απωθήσει και να διαλύσει περίπου 100 φοιτητές οι οποίοι διαδήλωναν στο κέντρο της Άγκυρας εναντίον της εκχέρσωσης δέντρων σε έναν χώρο του πανεπιστημίου για να προχωρήσει ένα αμφιλεγόμενο οδικό έργο, ενώ οι άνδρες της προχώρησαν σε αρκετές προσαγωγές.


Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αριστερής φοιτητικής οργάνωσης Genc-Der, η οποία οργάνωσε την κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι, 26 από τους συμμετέχοντες στην διαδήλωση συνελήφθησαν από άνδρες μονάδων αντιμετώπισης ταραχών καθώς προσπαθούσαν να κάνουν μια πορεία προς το χώρο του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Μέσης Ανατολής από το κέντρο της Άγκυρας.


Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να φυτέψουν δένδρα στον κήπο ενός δημόσιου κτιρίου, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Genc-Der στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι η αστυνομία τους εμπόδισε να το πράξουν.

Εδώ κι εβδομάδες σημειώνονται σποραδικές διαδηλώσεις στην Άγκυρα και εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε άλλες πόλεις εναντίον του σχεδίου να περάσει ένας δρόμος διαμέσου του χώρου του πανεπιστημίου, ένα αμφιλεγόμενο έργο που σχεδιάζει ο δήμος της τουρκικής πρωτεύουσας για να αποσυμφορήσει την κίνηση στο οδικό δίκτυο.


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κύμα αμφισβήτησής του και διαδηλώσεων χωρίς προηγούμενο το καλοκαίρι, που πυροδότησαν οι διαδηλώσεις εναντίον των σχεδίων να προχωρήσει ένα σχέδιο ανάπλασης σε ένα πάρκο της Κωνσταντινούπολης, κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα όσους αντιτίθενται στο σχέδιο στην Άγκυρα, χαρακτηρίζοντάς τους «σύγχρονους κλέφτες».


Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, η οποία κατέστειλε βίαια τις διαδηλώσεις του καλοκαιριού, περίπου 2,5 εκατ. άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους μέσα σε τρεις εβδομάδες για να απαιτήσουν την παραίτηση του Ερντογάν, που πολλοί κατηγορούν για αυταρχισμό και προσπάθεια επιβολής της «κυριαρχίας του ισλάμ» στην τουρκική κοινωνία. Στις ταραχές που σημειώθηκαν είχαν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι.


Τα επεισόδια στην Άγκυρα αναζωπυρώνουν την φωτιά της αμφισβήτησης η οποία δεν είχε στην πραγματικότητα σβήσει ποτέ, εκτίμησαν πολιτικοί παρατηρητές.