ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στη Λιβύη

Χάος στη Λιβύη
Βρετανικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκες πυρομαχικών...

Βρετανικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκες πυρομαχικών του Καντάφι στην πόλη Σαμπά, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

«Βλήματα έβαλαν εναντίον αποθηκών που χρησιμοποιούν για τη φύλαξη πυρομαχικών οι δυνάμεις του Καντάφι» αναφέρει το υπουργείο Άμυνας, συμπληρώνοντας ότι οι αποθήκες έχουν καταστραφεί.

Νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι η επίθεση των δυτικών δυνάμεων στη Σαμπά προκάλεσε πολλά θύματα

Δυνάμεις του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν σήμερα την πόλη Μιζουράτα στη δυτική Λιβύη, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. Ελεύθεροι σκοπευτές έχουν ακροβολιστεί σε ταράτσες κτηρίων, δήλωσε ο Σάαντουν αλ Μισράτι.

Άλλος εκπρόσωπος των εξεγερμένων είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο al Arabiya ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 24 τραυματίστηκαν στις μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Καντάφι και των αντικαθεστωτικών στην πόλη.

Την ίδια ώρα, εννέα ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το πρωί τη Σύρτη, γενέτειρα του Μουάμαρ Καντάφι και σημαντική στρατιωτική βάση, επάνω από την οποία πετούσαν μαχητικά αεροσκάφη, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιθανόν οι εκρήξεις αυτές να προέρχονται από αεροπορική επιδρομή του διεθνούς συνασπισμού, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Εκπρόσωπος των δυνάμεων της λιβυκής εξέγερσης ανακοίνωσε ότι η πόλη έχει καταληφθεί. "Είναι επιβεβαιωμένο ότι η Σύρτη έπεσε στα χέρια των φιλο-δημοκρατικών δυνάμεων", δήλωσε ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, οι οποίες δεν συνάντησαν μεγάλη αντίσταση.

Πανηγυρισμοί ξέσπασαν στη Βεγγάζη με την είδηση της πτώσης της Σύρτης, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η γενέτειρα του Καντάφι βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών αναφέρει δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται στην περιοχή, παρά τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν το πρωί για ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν την πόλη.

«Η κατάσταση φαίνεται φυσιολογική από αυτά που είδα», επισήμανε ο δημοσιογράφος, που βρέθηκε στην πόλη στο πλαίσιο επίσκεψης που διοργάνωσε η κυβέρνηση.

Συνεπικουρούμενες από τις αεροπορικές επιδρομές, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις τη Λιβύης ανέτρεψαν τις στρατιωτικές ήττες των τελευταίων ημερών και ανακατέλαβαν τον έλεγχο των σημαντικότερων πετρελαϊκών σταθμών στην ανατολική Λιβύη μέχρι την πόλη Μπιν Τζαουάντ.

Οι δυνάμεις της εξέγερσης έχουν τον έλεγχο των πόλεων Ες Σίντερ, Ρας Λανούφ, Μπρέγκα, Ζουεϊτίνα και Τομπρούκ, ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι απωθήθηκαν προς τα δυτικά.

Νωρίτερα κάτοικοι της πόλης με τηλεφωνήματα σε ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν καταγγείλει πραγματική σφαγή εν ψυχρώ, από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, που στην προσπάθειά τους να προωθηθούν μέσα στην πόλη, από τα δυτικά, δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ αδιακρίτως κατά των κατοίκων. Όπως υποστηρίζουν οι εξεγερμένοι κάτοικοι της Μισράτα, υπάρχουν τουλάχιστον 8 νεκροί και 24 τραυματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση, με βαριά τραύματα από πυροβόλα όπλα, ενώ κάποιοι έχουν ακρωτηριασθεί.

Τουλάχιστον τέσσερις δυνατές εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της Λιβυκής πρωτεύουσας Τρίπολη, λίγη ώρα πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ. Οι δημοσιογράφοι του Ρόιτερ, που βρίσκονταν στο κέντρο της Λιβυκής πρωτεύουσας, αναφέρουν ότι η λάμψη από μία από τις τέσσερις εκρήξεις, φώτισε το νυχτερινό ουράνιο θόλο στο νότιο τμήμα της πόλης.

Οι επιθέσεις από τις συμμαχικές δυνάμεις, που προσπαθούν να εφαρμόσουν στη Λιβύη το ψήφισμα του ΟΗΕ, κλείνουν μία εβδομάδα από την έναρξή τους.

Οι δυτικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη Σέμπχα στη νότια Λιβύη σήμερα τα ξημερώματα και υπάρχουν πολλά θύματα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λιβύης, Jana.

"Οι βομβαρδισμοί των σταυροφόρων αποικιοκρατών είχαν στόχο κατοικημένες περιοχές στην πόλη Σέμπχα τα ξημερώματα της Δευτέρας, προκαλώντας την καταστροφή πολλών σπιτιών", μετέδωσε το πρακτορείο. Πηγές στο υπουργείο Υγείας της Σέμπχα έκαναν λόγο για πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων .

Βελγικά καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά αεροσκάφη επιτέθηκαν χτες το απόγευμα σε στόχο στο έδαφος της Λιβύης, δήλωσε ο βέλγος Υπουργός Άμυνας.

Είναι η πρώτη επιθετική ενέργεια που πραγματοποιείται από βελγικά αεροσκάφη από την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη, στις 19 Μαρτίου.

«Ο στόχος αυτός επλήγη» και «καμία παράπλευρη απώλεια» δεν διαπιστώθηκε, δήλωσε μια καλά ενημερωμένη πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Belga.
Το Βέλγιο έθεσε έξι βομβαρδιστικά αεροσκάφη F-16 στη διάθεση της συμμαχίας.

Στο μεταξύ, στο Παρίσι το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομές εναντίον λιβυκών τεθωρακισμένων οχημάτων και «μιας μεγάλης αποθήκης πυρομαχικών».

Οι επιδρομές έγιναν στις περιοχές της Μισράτα και του Ζιντάν, στη Δυτική Λιβύη, διευκρίνισε το Γενικό Επιτελείο.

Την ίδια ώρα, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης, παρουσίασε, χθες το βράδυ, υλικό που ισχυρίστηκε ότι αποτελεί ζωντανή κάλυψη περιοδείας του Μουαμάρ Καντάφι με το αυτοκίνητό του, στους δρόμους της Τρίπολης, κατά τη διάρκεια της οποίας επιδεικνύεται πλήθος υποστηρικτών του να ζητωκραυγάζει συνθήματα υπέρ του και να κουνάει πράσινες σημαίες. Ο ίδιος ο Καντάφι δεν διακρίνεται μέσα στο λευκό αυτοκίνητο, αλλά σύμφωνα με το κρατικό κανάλι, επέβαινε του οχήματος. Το περιορισμένο χρονικά οπτικό υλικό, δείχνει τους σωματοφύλακες του Λίβυου ηγέτη να απωθούν το πλήθος που προσπαθεί να πλησιάσει το αυτοκίνητο. Η τελευταία εμφάνιση του Μουαμάρ Καντάφι στην τηλεόραση ήταν την προηγούμενη Πέμπτη που είχε απευθύνει διάγγελμα.