ΚΟΣΜΟΣ

Süddeutsche Zeitung: Οι μέρες της τρόικας είναι μετρημένες

Süddeutsche Zeitung: Οι μέρες της τρόικας είναι μετρημένες

Στον ευρωπαϊκό Νότο η Τρόικα θεωρείται η πηγή του κακού, ο κύριος υπεύθυνος της δυστυχίας και της μιζέριας.

Το μήνυμα που διέρρευσε εχθές στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι οι ημέρες της Τρόικας είναι μετρημένες, μπορεί να κάνει Έλληνες, Πορτογάλους και Κύπριους να πανηγυρίσουν, υποστηρίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία φιλοξενεί δηλώσεις του Αυστριακού ευρωβουλευτή και επικεφαλής της επιτροπής που διενεργεί έρευνα για την τρόικα Ότμαρ Κάρας, υπάρχουν σκέψεις για μετάβαση σε διαφορετικό μοντέλο.

karas

Ειδικότερα, ο Κάρας αποκαλύπτει ότι υπάρχει σκέψη για τρεις εναλλακτικές σε ό,τι αφορά το διάδοχο μοντέλο: «Την εργασία της τρόικας στο μέλλον θα την αναλάβει είτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μόνο του, είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -επίσης μόνη της- είτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EΜΣ) θα εξελιχθεί σε κάτι σαν Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», αναφέρει.

Επικαλούμενη σχέδιο έκθεσης της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η γερμανική εφημερίδα κάνει ακόμη λόγο για διερεύνηση του πώς ο δημοσιονομικός έλεγχος θα καταστεί πιο διαφανής και δημοκρατικός.

ekt

Η σχετική απόφαση για το διάδοχο μοντέλο της τρόικας θα ληφθεί το αργότερο το ερχόμενο φθινόπωρο, επισημαίνεται, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης. Η τελική απόφαση βρίσκεται πάντως στη δικαιοδοσία των χωρών του ευρώ, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να υποβάλει μόνο προτάσεις.

Η ανταπόκριση, ως ενδεικτική του πόσο η τρόικα βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικών συμφερόντων, αναφέρει ακόμη την αναβολή της επίσκεψης της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την προηγούμενη εβδομάδα. «Κατόπιν κάλεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ζήτησε να σταματήσει το ταξίδι. Η Αθήνα ήθελε να γιορτάσει την έναρξη της Προεδρίας της στο Συμβούλιο της ΕΕ ανενόχλητη. Και ο Σουλτς έκανε όπως του είπαν», σημειώνει.

Διαβάστε επίσης:

Το Ευρωκοινοβούλιο βγάζει «λάδι» την Τρόικα

Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα με νέες απαιτήσεις

Νέο Μνημόνιο προ των πυλών ύψους 15 δισ. ευρώ

ΔΝΤ και Τρόικα ζητούν «αίμα»

Η Κομισιόν υπεραμύνεται του ρόλου της Τρόικας