ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Προβλήματα παρουσιάζει το έμβρυο εγκεφαλικά νεκρής γυναίκας

ΗΠΑ: Προβλήματα παρουσιάζει το έμβρυο εγκεφαλικά νεκρής γυναίκας

Εδώ κι ένα μήνα, γιατροί στο Τέξας, κρατάνε στη ζωή εγκεφαλικά νεκρή γυναίκα η οποία διανύει την 14η εβδομάδα κύησης. Δυστυχώς όμως σήμερα, τα νέα για το έμβρυο δεν είναι καθόλου καλά

Σοβαρές γενετικές ανωμαλίες παρουσιάζει το έμβρυο που κυοφορεί η γυναίκα που διατηρείται στη ζωή με τεχνητά μέσα, παρά τις αντιρρήσεις των στενών συγγενών της, ανέφεραν σήμερα οι δικηγόροι της οικογένειας.


Η Μαρλίζ Μουνιός, 33 ετών, κατέρρευσε τη νύχτα της 26ης Νοεμβρίου από πνευμονική εμβολή, ενώ είχε σηκωθεί από το κρεβάτι της για να φροντίσει τον μεγαλύτερο γιο της, ηλικίας 15 μηνών. Αμέσως ειισήχθη στο νοσοκομείο Τζον Πίτερ Σμιθ (JPS) του Φορτ Γουόρθ και οι γιατροί έκριναν ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρή. Ωστόσο—όπως ορίζουν οι νόμοι στο Τέξας—την κράτησαν τεχνητά στη ζωή επειδή ήταν έγκυος.


Οι δικηγόροι της οικογένειάς της ανακοίνωσαν το βράδυ της Τετάρτης ότι με βάση τις πιο πρόσφατες ιατρικές εξετάσεις, τα νέα για το κυοφορούμενο έμβρυο δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά: "Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων που μας παρέδωσαν το έμβρυο φέρει σοβαρές ανωμαλίες. Ακόμη και σε αυτό το πρόωρο στάδιο, το κάτω μέρος του σώματός του είναι τόσο παραμορφωμένο που δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί το φύλο του", διευκρίνισαν, κάνοντας λόγο και για άλλα προβλήματα.
"Είναι λυπηρό, όμως οι πληροφορίες αυτές δεν μας προξενούν κατάπληξη, δεδομένου ότι το έμβρυο στερήθηκε το οξυγόνο για ακαθόριστο χρονικό διάστημα (κατά τη διάρκεια της εμβολής της μητέρας του) και μεγαλώνει σε ένα νεκρό σώμα, η κατάσταση του οποίου επιδεινώνεται ενώ η συγκλονισμένη οικογένειά της Μαρλίζ αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση με απελπισία και οδύνη", πρόσθεσαν.


Στις αρχές Ιανουαρίου η αμερικανική οργάνωση για το δικαίωμα στην άμβλωση Naral απηύθυνε έκκληση στο υπουργείο Δικαιοσύνης του Τέξας ζητώντας να επιτραπεί στην οικογένεια της γυναίκας να λάβει μόνη της την "δύσκολη και οδυνηρή" απόφαση για την αποσύνδεσή της από τα μηχανήματα, όπως ήθελε και η ίδια η Μουνιός.


Το Τέξας είναι μία από τις 12 Πολιτείες όπου ο νόμος ορίζει αυστηρά ότι δεν επιτρέπεται η αποσύνδεση μιας εγκυμονούσας από τα μηχανήματα που την κρατούν στη ζωή όποια και αν είναι η εξέλιξη της εγκυμοσύνης της.