ΚΟΣΜΟΣ

Πρόκληση της Bild: Οι Έλληνες έχουν περισσότερα χρήματα από εμάς

Πρόκληση της Bild: Οι Έλληνες έχουν περισσότερα χρήματα από εμάς

«Στην πραγματικότητα οι Έλληνες έχουν πολύ περισσότερα χρήματα από εμάς», υποστηρίζεται σε ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Bild σχετικά με την πρόσφατη πρόταση της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας περί συμβολής των ίδιων των πολιτών στην διάσωση μιας χώρας που βρίσκεται σε κρίση.


Ξεπερνά κάθε όριο η προκλητικότητα της γερμανικής εφημερίδας που επιτίθεται με απίστευτη σφοδρότητα και βαριές εκφράσεις εναντίον του ελληνικού λαού. «Ήδη το συνηθίσαμε: Εδώ και χρόνια πρέπει εμείς οι Γερμανοί να πληρώνουμε για τους χρεοκοπημένους Έλληνες. Η δικαιολογία: Προφανώς οι Έλληνες δεν μπορούν να βοηθήσουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους και είναι οικονομικά τελειωμένοι. Ωστόσο η αλήθεια μοιάζει να είναι διαφορετική. Στην πραγματικότητα οι Έλληνες έχουν πολύ περισσότερα χρήματα από εμάς!», αναφέρει η εφημερίδα και παραπέμπει σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι «ενώ ένα γερμανικό νοικοκυριό κατά μέσο όρο διαθέτει 51.400 ευρώ, οι Έλληνες εμφανίζονται με 101.900 ευρώ — έχουν σχεδόν τα διπλάσια από εμάς!».

«Γιατί οι Έλληνες δεν διασώζονται μόνοι τους; Αυτό ζητά τώρα και η Μπούντεσμπανκ! Στην μηνιαία έκθεσή τους οι θεματοφύλακες του νομίσματος προτείνουν μία άπαξ εισφορά περιουσίας για τους πολίτες των υπό κρίση χωρών. Με ξεκάθαρα λόγια: Οι πλούσιοι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν μόνοι για τα χρέη τους!», συνεχίζει η εφημερίδα και τονίζει ότι ως τώρα την ευθύνη αναλαμβάνουν όλοι οι φορολογούμενοι της Ευρωζώνης, ενώ διευκρινίζει ότι, σύμφωνα με την πρόταση της Μπούντεσμπανκ, αυτό πρέπει να τελειώσει.

«Στην περίπτωση επαπειλούμενης κρατικής χρεοκοπίας, μία εισφορά περιουσίας θα ήταν το μικρότερο κακό. Οι εύπορες ελίτ κατά κανόνα ασκούν πολιτική επιρροή και είναι συνυπεύθυνες για την κατάσταση μίας χώρας», δηλώνει στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος της τράπεζας Μίχαελ Μπεστ, ενώ ο ειδικός επί των οικονομικών του CDU, Κλάους-Πέτερ Βιλς υποστηρίζει ότι «είναι θρασύ να ζητείται η βοήθεια αμέτοχων τρίτων, πριν χρησιμοποιηθούν οι ίδιοι πόροι για την ώρα της ανάγκης».

Ο συντάκτης επισημαίνει ακόμη ότι με την πρόταση συμφωνεί τόσο ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Χανς Βέρνερ Ζιν όσο και ο Μαρσέλ Φράτσερ του Ινστιτούτου DIW και καταλήγει με την δήλωση του Επιτρόπου Όλι Ρεν ότι επί της πρότασης της Μπούντεσμπανκ θα πρέπει να αποφασίσει κάθε κράτος-μέλος για τον εαυτό του. «Τότε θα έπρεπε οι Έλληνες να ψηφίσουν για να βοηθήσουν μόνοι τους εαυτούς τους. Και προαισθανόμαστε πως θα κατέληγε…», αναφέρει ο αρθρογράφος.