ΚΟΣΜΟΣ

10 χρόνια Facebook - Οι σημαντικότερες στιγμές

10 χρόνια Facebook - Οι σημαντικότερες στιγμές

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από τη μέρα που ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ με το δημιούργημά του άλλαξε τα δεδομένα της διαπροσωπικής επικοινωνίας.

Όταν ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ, φοιτητής του Χάρβαρντ, έφτιαξε ένα ενδοπανεπιστημιακό εργαλείο για την επικοινωνία των φοιτητών της Μασαχουσέτης, δε φανταζόταν ότι σήμερα θα ήταν ο 19ος πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου και ο αλγόριθμός του θα μετρούσε 1,2 δισεκατομμύρια χρήστες και θα ανέτρεπε τα δεδομένα της επικοινωνίας.

10 χρόνια Facebook: Οι σημαντικότεροι σταθμοί

Φεβρουάριος 2004. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ μαζί με τέσσερις ακόμη συμφοιτητές του – τους Ντάστιν Μόσκοβιτς, Εντουάρντο Σέβεριν, Αντριου Μακόλουμ και Κρις Χιούζ – δημιουργεί το facebook στο φοιτητικό δωμάτιό του στο Χάρβαρντ. Μέλη του δικτύου μπορεί να γίνουν μόνον οι φοιτητές του φημισμένου πανεπιστημίου.

2004. Την ίδια χρονιά, οι αδελφοί Κάμερον και Τάιλερ Γουίνκλβος ισχυρίζονται ότι ήταν εκείνοι που δημιούργησαν το facebook και κινούνται δικαστικά εναντίον του Ζάκερμπεργκ. Μετά από νομική διένεξη τεσσάρων ετών, θα φθάσουν σε διακανονισμό ύψους 65 εκατ. δολαρίων.

face

Μάιος 2005. Η επενδυτική εταιρεία Accel Partners βάζει 12,7 εκατ. δολάρια στο facebook και ένας από τους μετόχους της επενδύει άλλο ένα εκατομμύριο από τα προσωπικά του λεφτά.

Σεπτέμβριος 2005. Δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές λυκείου να γίνουν μέλη του ιστότοπου. Εναν χρόνο αργότερα το δίκτυο καθίσταται ανοικτό σε όλους.

Σεπτέμβριος 2010. Η ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ The Social Network εξιστορεί στη μεγάλη οθόνη την αμφιλεγόμενη πορεία του facebook και του ιδρυτή του Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Απρίλιος 2012. Το facebook ανακοινώνει ότι πρόκειται να αγοράσει το Instagram – την δημοφιλή εφαρμογή ανταλλαγής φωτογραφιών για smartphones – καταβάλλοντας ένα δισ. δολάρια.

Μάιος 2012. Η περιουσία του Ζάκερμπεργκ συρρικνώνεται κατά τέσσερα δισ. δολάρια μετά την είσοδο του facebook στο χρηματιστήριο. Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, οι μετοχές του δικτύου έχουν χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας τους.

Νοέμβριος 2012. Ανακοινώνεται ότι το facebook «έσπασε» το φράγμα των 1 δισ. χρηστών.

Δεκέμβριος 2012. Το facebook ανακοινώνει σαρωτικές αλλαγές στην πολιτική απορρήτου των χρηστών του έπειτα από έντονη κριτική που δέχεται για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα προσωπικά δεδομένα τους.

Δεκέμβριος 2013. Ο ανθρωπολόγος Ντάνιελ Μίλερ υποστηρίζει ότι το facebook «είναι «νεκρό», καθώς οι έφηβοι το εγκαταλείπουν διαπιστώνοντας ότι έχουν αρχίσει να το χρησιμοποιούν οι γονείς τους. Αντ' αυτού στρέφονται προς το twitter, το Instagram ή το Snapchat.

Ιανουάριος 2014. Το facebook ανακοινώνει έσοδα 2,59 δισ. δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο του 2013 (63% αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012).

Διαβάστε επίσης:

To facebook έχει γενέθλια!

Ο Ζούκερμπεργκ του Facebook έβγαλε 3,2 δις δολάρια σε μια μέρα!

Νόμο για το Facebook και την Google ζητούν στις Βρυξέλλες

Πλησιάζει το τέλος του Facebook;