ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος χωρίς τέλος στη Λιβύη

Πόλεμος χωρίς τέλος στη Λιβύη
Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδιζαν σήμερα το πρωί την πόλη Ζιντάν, περίπου 160 χιλιόμετρα...

Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδιζαν σήμερα το πρωί την πόλη Ζιντάν, περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης, όπως δήλωσε στο Ρόιτερς ένας κάτοικος της πόλης.

"Οι ταξιαρχίες του Καντάφι βομβάρδισαν τη Ζιντάν με τεθωρακισμένα οχήματα νωρίς σήμερα. Σημειώθηκε βομβαρδισμός στα βόρεια. Πολιορκούν την πολη", πρόσθεσε ο κάτοικος.

Οι αντικαθεστωτικοί που νωρίτερα είχαν κερδίσει σημαντικό έδαφος στην μάχη με τις δυνάμεις του Καντάφι, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μετά από πυρά που δέχθηκαν όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Περίπου 300 με 400 εξαγερμένοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν περίπου 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Μπρέγκα στο δρόμο προς την Αντζαμπίγια. Την ίδια ώρα ακούγονταν δυνατές εκρήξεις που προέρχονταν από τις θέσεις των οπαδών του Καντάφι.

Οι εξεγερμένοι πάντως προσπαθούν να οργανωθούν καλύτερα και δημιούργησαν στη Βεγγάζη μία "ομάδα κρίσεων", στην οποία συμμετέχει και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του Καντάφι Αμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι, με στόχο την αναδιοργάνωση των στρατιωτικών τους δυνάμεων και τη διακυβέρνηση των περιοχών της χώρας που έχουν υπό τον έλεγχό τους

Τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ πετούσαν και σήμερα πάνω από την περιοχή.

Την ίδια ώρα το Αλ Αραμπίγια μετέδωσε, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, ότι οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις βομβάρδισαν ορεινή πόλη νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Λιβύης με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Από χθες η πόλη Γιαφράν δέχεται σφοδρή επίθεση", δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης στο τηλεοπτικό δίκτυο. "Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τέσσερις τραυματίστηκαν", πρόσθεσε.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως "κατοικημένες περιοχές πλήττονται με πυραύλους Grad".

Στη Μισράτα, ένας γιατρός δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας τουλάχιστον 160 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη, η οποία πολιορκείται από το στρατό του Καντάφι. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε εβδομάδα χάνουν τη ζωή τους 100 με 140 άνθρωποι από τις συγκρούσεις στη Μισράτα. Οι αντικαθεστωτικοί προσπαθούν ν’ ανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινές μεταδόσεις του Αλ Τζαζίρα, ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, εκπαιδεύουν τους αντάρτες στη Λιβύη. Ένας αντάρτης που αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομά του, δήλωσε στο κανάλι ότι εκπαιδεύτηκε μαζί με συντρόφους του σε παράνομες εγκαταστάσεις στην ανατολική Λιβύη και ότι οι εξεγερμένοι παρέλαβαν ένα φορτίο με πυραύλους Κατιούσα, με καράβι μέσω Αιγύπτου και πως Αμερικανοί και Αιγύπτιοι στρατιωτικοί των ειδικών δυνάμεων των δύο χωρών, έφθασαν στη Λιβύη για να τους εκπαιδεύσουν στις τεχνικές χρήσης των νέων πυραύλων.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν αμερικανικά στρατεύματα σε επίγειες επιχειρήσεις, ενώ και η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει απόφαση για τον εξοπλισμό των ανταρτών στη Λιβύη και επιμένει και ότι δεν έχει διείσδυση στις τάξεις των ηγετών των εξεγερμένων.