ΚΟΣΜΟΣ

Σκηνικό εμφυλίου με 25 νεκρούς στην Ουκρανία

Σκηνικό εμφυλίου με 25 νεκρούς στην Ουκρανία

Σκηνικό εμφυλίου στην Ουκρανία - Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας έκανε λόγο το πρωί της Τετάρτης για 25 νεκρούς και 241 τραυματίες, ενώ γίνεται λόγος για χιλιάδες τραυματίες από ΜΜΕ που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση - Διεθνείς αντιδράσεις για την βία

Δείτε LIVE από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας

Εκτός ελέγχου παραμένει και σήμερα η κατάσταση στο Κίεβο όπου συνεχίζονται τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομικών στο Κίεβο, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 241.

2

Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τα οποία επικαλούνται ιατρικές πηγές ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 1.000 εκ των οποίων αρκετοί είναι σε σοβαρή κατάσταση. Οι δημοτικές αρχές στο Κίεβο ανέφεραν επίσης ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις 22:00 τοπική ώρα και μετά, εκ των οποίων οι 110 νοσηλεύονται.

Όπως έγινε γνωστό μέσω της ιστοσελίδας της καθημερινής εφημερίδας Vesti, άγνωστοι μασκοφόροι πυροβόλησαν και σκότωσαν δημοσιογράφο της εφημερίδας, χθες τη νύχτα στο κέντρο του Κιέβου, κοντά στην πλατεία της Ανεξαρτησίας. Ο Βιατσεσλάβ Βερέμι είχε μόλις αναχωρήσει από τον τόπο εργασίας του με ταξί και κατευθυνόταν στο σπίτι του όταν άγνωστοι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ στο αυτοκίνητο που είχε σταματήσει σε ένα φανάρι. Οι μασκοφόροι έβγαλαν το δημοσιογράφο από το αυτοκίνητο και άρχισαν να τον χτυπούν.

Η αστυνομία εξακολουθεί να πραγματοποιεί εφόδους σε αντικυβερνητικούς που έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν). Ακτιβιστές κάνουν λόγο για τη χειρότερη βία των τελευταίων εβδομάδων από τις αστνυομικές δυνάμεις.

1

Στην Μαϊντάν σημειώνονται εκρήξεις, εκτοξεύονται πυροτεχνήματα και καίγονται λάστιχα. Η τελευταία μεγάλη σύρραξη σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα (τοπική ώρα), όταν η αστυνομία προσπάθησε να κινηθεί προς τις σκηνές των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να τυλιχθούν στις φλόγες.

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν δώσει τελεσίγραφο στους διαδηλωτές μέχρι το απόγευμα της Τρίτης να εγκαταλείψουν την πλατεία. Οταν αυτό έληξε, η αστυνομία με τεθωρακισμένο όχημα διέλυσε τα οδοφράγματα και εκτόξευσε χειροβομβίδες κρότου λάμψης και νερό.

Στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου γυναίκες διαδηλώτριες παρασκευάζουν μολότοφ. Από την πλευρά τους οι διαδηλωτές αντέδρασαν πετώντας βλήματα πίσω από τεράστιους όγκους φλεγόμενων λάστιχων.

Γιανουκόβιτς: Δεν είναι πολύ αργά για τερματισμό της σύγκρουσης

«Aκόμη δεν είναι πολύ αργά για τον τερματισμό της σύγκρουσης», ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στις πρώτες του δηλώσεις μετά το ξέσπασμα των αιματηρών ταραχών στο Κίεβο που έχουν κοστίσει τη ζωή επισήμως σε τουλάχιστον 18 ανθρώπους.

Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της εξαιρετικά δραματικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα με τις συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών να συνεχίζονται στο κέντρο του Κιέβου, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς προέτρεψε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης «να αποστασιοποιηθούν από τους ακραίους ριζοσπάστες» έτσι ώστε να «μπορέσει να συνομιλήσει διαφορετικά μαζί τους».

Στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε επίσης ότι η αντιπολίτευση έχει «περάσει τη διαχωριστική γραμμή», ελπίζοντας ότι θα έρθει στην εξουσία μέσα από τους δρόμους, και τόνισε οι υπαίτιοι αυτής της εξέλιξης θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

«Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν παραμελήσει την αρχή της δημοκρατίας που ορίζει ότι η εξουσία λαμβάνεται μετά τις εκλογές και όχι στο δρόμο (...) Πέρασαν αυτή τη διαχωριστική γραμμή καλώντας τους πολίτες να πάρουν τα όπλα» , είπε ο ουκρανός πρόεδρος.

«Πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση του νόμου και οι δράστες θα εμφανιστούν ενώπιον της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Προηγήθηκε συνάντηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τον Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, η οποία ωστόσο δεν είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας δήλωσε σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι «υποχρεώθηκε» να εγκαταλείψει τις συνομιλίες με τον κ. Γιανουκόβιτς, χωρίς να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για το πώς θα σταματήσει η φονική βία στο Κίεβο.

«Δυστυχώς, δεν έχω φέρει τίποτα καλό από τις συνομιλίες» είπε στην ιστοσελίδα Ukrainska Pravda ο εκ των επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον Βιτάλι Κλίτσκο, ο ουκρανός πρόεδρος αρνείται να σταματήσει την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου και απαιτεί να εγκαταλείψουν οι αντικαθεστωτικοί την πλατεία της Ανεξαρτησίας. «Ο πρόεδρος είπε ότι η μόνη λύση είναι να εκκενωθεί το Μαϊντάν και όλοι να πάνε στα σπίτια τους,» ανέφερε επίσης τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Hromadske.

Διεθνείς αντιδράσεις για την βία

Με εντεινόμενη ανησυχία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα την κατάσταση στο Κίεβο, καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές σε αυτοσυγκράτηση -αλλά και αφήνοντας αιχμές για την στάση των ξένων κυβερνήσεων. Ενισχύεται η συζήτηση στην ΕΕ για επιβολή κυρώσεων.

kiev child

Νέα ολομέτωπη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της ΕΕ, με τη Μόσχα να χαρακτηρίζει τη βίαιη κλιμάκωση «άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής ανοχής στην αντιπολίτευση από δυτικούς πολιτικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς». Με αυτήν την δήλωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιρρίπτει στην αντιπολίτευση την ευθύνη τις κλιμάκωσης και δείχνει τις Βρυξέλλες περίπου ως «ηθικό αυτουργό».

«Από το ξεκίνημα της κρίσης, [δυτικοί διπλωμάτες και Ευρώπη] έκλειναν τα μάτια στην επιθετική συμπεριφορά των ριζοσπαστικών δυνάμεων στην Ουκρανία και τις ενθάρρυναν με αυτήν τους την στάση σε κλιμάκωση και προκλήσεις» τόνισε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Αργότερα το μεσημέρι της Τετάρτης, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση, και μένει στην γραμμή της μη παρέμβασης στα τεκταινόμενα στο Κίεβο».

Παράλληλα, με την επιδείνωση της κατάστασης, επέστρεψε η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για κυρώσεις σε βάρος της Ουκρανίας.

Πρώτος ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ ΣΤάινμαϊερ, είχε επαναφέρει το ενδεχόμενο, καλώντας να επανεξεταστεί το θέμα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε ανοικτά σε επιβολή κυρώσεων, λέγοντας πως θα συνομιλήσει με τους ευρωπαίους ηγέτες «ώστε να τους πείσω να επιβληθούν προσωπικές και οικονομικές κυρώσεις».

Διαβάστε επίσης:

Το παιδί-μαχητής του Κιέβου: Φωτογραφία που κάνει το γύρο του κόσμου

DW: Πιθανή η διάλυση της Ουκρανίας;

Κίεβο: Για χιλιάδες τραυματίες κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Κίεβο: Συγκλονιστικές φωτογραφίες από την «κόλαση» στην Ουκρανία

Κίεβο: Για «απόπειρα κατάληψης της εξουσίας» κάνει λόγο ο Γιανούκοβιτς

Ουκρανία: Νέα προσπάθεια της αστυνομίας να απωθήσει τους διαδηλωτές

Ουκρανία: 18 οι νεκροί - πάνω από 1000 οι τραυματίες στο Κίεβο

Συνάντηση με τον Γιανουκόβιτς έχει ο Κλίτσκο

Στους 14 οι νεκροί από το αιματοκύλισμα-Κατεβαίνουν άρματα

Φλέγεται το Κίεβο – ΔΕΙΤΕ LIVE

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Κίεβο

Στις φλόγες το αρχηγείο των αντικαθεστωτικών στο Κίεβο