ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: «Κλειδί» η συμφωνία του Φεβρουαρίου για την Ουκρανία

Λαβρόφ: «Κλειδί» η συμφωνία του Φεβρουαρίου για την Ουκρανία

Η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.


«Ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι η εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία θα πρέπει να βασιστεί στις αρχές της συμφωνίας για τη ρύθμιση της κρίσης» που επετεύχθη στις 21 Φεβρουαρίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι η συμφωνία προβλέπει συνταγματική μεταρρύθμιση που θα λαμβάνει υπόψη τις επιθυμίες όλων των περιοχών στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι βασικοί ηγέτες της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης στη χώρα υπέγραψαν στις 21 Φεβρουαρίου συμφωνία, η οποία προέβλεπε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αλλαγή του εκλογικού νόμου και συνταγματικές αλλαγές οι οποίες θα περιόριζαν τις προεδρικές εξουσίες.

Η συμφωνία επήλθε μετά από πολύωρες συνομιλίες, στις οποίες μεσολάβησαν οι υπουργοί Εξωτερικών τριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεκριμένα της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Συνάντηση Λαβρόφ με τον ισπανό ΥΠΕΞ
Εντός της ημέρας ο ρώσος υπουργός θα έχει επαφές με τον ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάλιο.
Ο τελευταίος έχει ζητήσει τόσο από τη Μόσχα όσο και από τις Βρυξέλλες «να αντικαταστήσουν τη λογική της αντιπαράθεσης με τη λογική της συνεργασίας και του διαλόγου» ώστε να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση.