ΚΟΣΜΟΣ

«Ο Ράτκο Μλάντιτς είναι νεκρός»

«Ο Ράτκο Μλάντιτς είναι νεκρός»
Σε δικαστήριο του Βελιγραδίου κατέθεσε η σύζυγός του Ράτκο Μλάντιτς, Μποσίλικα, ως κατηγορούμενη για παράνομη κατοχή όπλων, Δηλώνοντας...

Σε δικαστήριο του Βελιγραδίου κατέθεσε η σύζυγός του Ράτκο Μλάντιτς, Μποσίλικα, ως κατηγορούμενη για παράνομη κατοχή όπλων, Δηλώνοντας ότι ο άντρας της είναι πιθανώς νεκρός, επειδή σε αντίθετη περίπτωση θα έβρισκε έναν τρόπο να επικοινωνήσει με την οικογένειά του.


Η σύζυγος του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου πρώην διοικητή του στρατού των Σέρβων τόνισε ότι ο σύζυγός της είχε υποστεί τρία εγκεφαλικά επεισόδια και ότι είχε ανάγκη από ιατρική φροντίδα.

Τόνισε ακόμη ότι ξεκίνησε τη διαδικασία να κηρυχθεί ο Ράτκο Μλάντιτς νεκρός για να λάβουν τέλος τα βασανιστήρια που υφίσταται η ίδια και όχι για ζητήματα που αφορούν περιουσιακά στοιχεία.

Το αίτημα της οικογένειας του Μλάντιτς να κηρυχθεί νεκρός απορρίφθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου λόγω διαδικαστικών ελλείψεων και η οικογένειά του έχει δικαίωμα να υποβάλει νέο αίτημα.


Η σύζυγος του Μποσίλικα Μλάντιτς είπε ότι ο καταζητούμενος δεν έχει επικοινωνήσει μαζί της τα τελευταία 10 χρόνια, από τότε που έφυγε από την κατοικία του στο Βελιγράδι, δηλαδή από το Μάρτιο του 2001, μετά τη σύλληψη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Αναφερόμενη στην κατηγορία της παράνομης κατοχής όπλων, παραδέχθηκε ότι στο υπνοδωμάτιό της βρέθηκαν όπλα, αλλά είπε ότι δεν γνώριζε τι υπάρχει στη ντουλάπα και ότι δεν ήθελε να ψάξει τα πράγματά του, επειδή ως σύζυγος στρατηγού δεν έχει το δικαίωμα.

Η δίκη θα συνεχιστεί τον Ιούλιο. Στη διάρκεια της διαδικασίας έξω από το δικαστικό μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και δημιουργήθηκε ένταση, όταν τα μέλη του προσωπικού ασφαλείας τους ζήτησαν να απομακρύνουν από το κτίριο τα πανό.

Ο Ράτκο Μλάντιτς, πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας, κατηγορείται για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης το 1995, για την εκτέλεση 8.000 Μουσουλμάνων και για την πολιορκία του Σαράγεβο.