ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στην Ιαπωνία από το νέο σεισμό

Τρόμος στην Ιαπωνία από το νέο σεισμό
Τέσσερα τα πρώτα θύματα του σεισμού

Πανικό και τρόμο σκόρπισε στην Ιαπωνία η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση των 7,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της επαρχίας Miyagi.


Οι αρχές είχαν εκδώσει αρχικά συναγερμό για τσουνάμι, ο οποίος λίγες ώρες αργότερα έληξε.


Τέσσερις νεκροί και περίπου 100 τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός της ισχυρής δόνησης, σύμφωνα με τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης.

Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Υπηρεσία Πυρόσβεσης και Διαχείρισης Κρίσεων ανέφερε ότι μια 63χρονη γυναίκα στην επαρχία Yamagata απεβίωσε ως αποτέλεσμα της μη λειτουργίας του αναπνευστήρα της λόγω διακοπής του ηλεκτρισμού από το σεισμό των 7,1 βαθμών.

Ο τηλεοπτικός σταθμός «NHK» μετέδωσε ότι δύο άντρες ηλικίας 79 και 85 είναι νεκροί στην επαρχία Myagi, την περιοχή που επηρεάστηκε πιο πολύ από το μεγάλο σεισμό του Μαρτίου και το τσουνάμι που τον ακολούθησε.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων ανέφερε ότι τουλάχιστον 93 άτομα έχουν επιβεβαιωθεί ως τραυματίες, ενώ στον Τύπο οι αναφορές ήταν για 140 τραυματίες.

Ουρές παρατηρούνται για άλλη μία φορά στα σούπερ μάρκετ της χώρας καθώς χιλιάδες Ιάπωνες έντρομοι από το νέο σεισμό προσπαθούν να προμηθευτούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.


Στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα δεν διαπιστώθηκαν ζημιές ωστόσο η διαχειρίστρια εταιρία Tepco έδωσε εντολή στους εργαζόμενους να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Ωστόσο, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ΝΗΚ, ο σεισμός προκάλεσε διαρροή ραδιενεργού νερού από τον πυρηνικό σταθμό Onagawa, ο οποίος βρίσκεται στην επαρχία Μιγιάκι. Μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί αύξηση της ραδιενέργειας στην ζώνη όπου βρίσκεται το εργοστάσιο.

Ανατολικά της χώρας ακόμη δύο πυρηνικοί σταθμοί χρειάστηκε να λειτουργήσουν με γεννήτριες έκτακτης ανάγκης καθώς ο σεισμός επηρέασε το ηλεκτρολογικό τους σύστημα