ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Προβάδισμα ΔΗΣΥ ενόψει βουλευτικών εκλογών

Κύπρος: Προβάδισμα ΔΗΣΥ ενόψει βουλευτικών εκλογών
Στις δύο ποσοστιαίες μονάδες είναι η ψαλίδα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων της Κύπρου ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της...

Στις δύο ποσοστιαίες μονάδες είναι η ψαλίδα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων της Κύπρου ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δεύτερης μεγάλης δημοσκόπησης, που παρουσίασε χθες βράδυ το ΡΙΚ, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 22 Μαΐου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των εταιρειών Cymar Market Research και Public Issue, το ΔΗΣΥ λαμβάνει ποσοστό 30% έναντιτι 28% του ΑΚΕΛ.

Η έρευνα, που αφορά την πολιτική κουλτούρα και την εκλογική συμπεριφορά, δείχνει τρίτο κόμμα το ΔΗΚΟ με 13,5% και ακολουθούν η ΕΔΕΚ με 5,5%, το ΕΥΡΩΚΟ με 2, 5% και οι Οικολόγοι με 2,5%. Το λευκό ή άκυρο αγγίζει το 6% , η αποχή τη μία ποσοστιαία μονάδα, τρεις στους εκατό δηλώνουν αναποφάσιστοι, ενώ 8% δεν απάντησαν στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου.

Περίπου έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές, τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, παρουσιάζουν την υψηλότερη συσπείρωση, η οποία φθάνει στο 85 % στον ΔΗΣΥ και στο 83 % στο ΑΚΕΛ. Το αντίστοιχο ποσοστό στο ΔΗΚΟ είναι 72% και στην ΕΔΕΚ 64%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας δημοσκόπησης, πεποίθηση του 56 % των ερωτηθέντων, ανεξαρτήτως πρόθεσης ψήφου, είναι ότι ο ΔΗΣΥ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Μόλις το 20% πιστεύει το ίδιο για το ΑΚΕΛ.

Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, προηγείται ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, με 48 %. Ακολουθούν οι πρόεδροι του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, με 44%, του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, με 41% και της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, με 39 %. Η δημοτικότητα της γενικής γραμματέως των Οικολόγων Ιωάννας Παναγιώτου ανέρχεται σε 34 % και του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη σε 26%.