ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γκμπαγκμπό «απήχθη από τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις»

Ο Γκμπαγκμπό «απήχθη από τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις»
Την απαγωγή του πρώην προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό...

Την απαγωγή του πρώην προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό, από τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις κατήγγειλε από το Παρίσι ένας σύμβουλός του, ο Τουσέν Αλάν.

Ο Αλάν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «ο Λοράν Γκμπαγκμπό απήχθη από μέλη των γαλλικών ειδικών δυνάμεων που τον οδήγησαν στο ξενοδοχείο Golf», την έδρα του αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα προέδρου της
Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασάν Ουατάρα.

«Η στρατιωτική επέμβαση (της Γαλλίας) αποτελεί σημαντικό πλήγμα στην κυριαρχία της χώρας μας. Πρόκειται για ένα πραξικόπημα που δεν έχει άλλο στόχο από την υφαρπαγή των πόρων της Ακτής Ελεφαντοστού», υπογράμμισε.

Κατηγορίες προς το γαλλικό στρατό εξαπέλυσε και ο πρώην υπουργός της Γαλλίας και σύμβουλος του Γκμπαγκμπό, Ρολάν Ντιμά. Σύμφωνα με τον ίδιο «ο γαλλικός στρατός, έπειτα από πολιτική διαταγή, παρέδωσε τον Λοράν Γκμπαγκμπό» στον αντίπαλό του Ουαταρά, παρά τις δηλώσεις του Παρισιού περί του αντιθέτου.

Επίσης, υποστήριξε ότι, επεμβαίνοντας στρατιωτικά στην Ακτή Ελεφαντοστού, η Γαλλία επέλεξε «τη χειρότερη μέθοδο, διότι θα αφήσει σημάδια στις αφρικανικές χώρες».

Όταν άλλωστε ρωτήθηκε αν ενδέχεται να υπερασπιστεί τον Γκμπαγκμπό ενώπιον της δικαιοσύνης, ο Ντιμά απάντησε: «Αν μου το ζητήσει, γιατί όχι;».

Το Παρίσι αρνείται ότι τα στρατεύματά του επενέβησαν στην τελική επίθεση εναντίον της προεδρικής κατοικίας του Γκμπαγκμπό στο Αμπιτζάν, όπου πραγματοποιήθηκε η σύλληψή του.