ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Θα αποκαταστήσουμε Τατάρους, Έλληνες και Αρμένιους

Πούτιν: Θα αποκαταστήσουμε Τατάρους, Έλληνες και Αρμένιους

Τολμώντας ότι ουδείς άλλος πολιτικός παγκοσμίως, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε για 12η χρονιά και επί 4 ώρες περίπου ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης σε περισσότερες από 80 ερωτήσεις πολιτών.

Οι ερωτήσεις είχαν συγκεντρωθεί και συνέχιζαν να καταφθάνουν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, γραπτών μηνυμάτων, ζωντανών συνδέσεων και βιντεοσκοπημένων παρεμβάσεων και ξεπέρασαν φέτος τα 2,5 εκατομμύρια, τροφοδοτώντας αυτήν την ιδιότυπη προσωπική σχέση και έκφραση της «συναντίληψης» του προέδρου με τους ψηφοφόρους και πολίτες της χώρας.

Τις παραμονές της «ευθείας γραμμής» με τους πολίτες η δημοτικότητα του Β.Πούτιν χτύπησε για άλλη μια φορά «ταβάνι» με 71% να τον εμπιστεύονται σήμερα, έναντι 57% πριν από ένα χρόνο, ενώ το δημοφιλέστερο μήνυμα όλων των ερωτήσεων ήταν το «σας ευχαριστούμε για την Κριμαία».

Το Κρεμλίνο μάλιστα κατήγγειλε ότι λίγα 24ωρα νωρίτερα εμφανίστηκαν διαδικτυακοί απατεώνες, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την έντονη επιθυμία του ρωσικού λαού να επικοινωνήσει με τον Β.Πούτιν, υποσχόμενοι δήθεν ότι έναντι χρηματικής αμοιβής θα μπορούσαν να «προωθήσουν» την ερώτηση του ενδιαφερόμενου σε υψηλότερη θέση, είτε υπόσχονταν ότι εγγυημένα θα απαντηθεί κατά τη διάρκεια της «ευθείας γραμμής»!

Ουκρανία-Κριμαία

Τα θέματα της Ουκρανίας και της Κριμαίας ήταν, φυσικά, στο επίκεντρο των ερωτήσεων και απαντήσεων και απ' αυτήν την άποψη ξεχώρισε η «ομολογία» του ότι οι άνδρες του ρωσικού στρατού, τα «πράσινα ανθρωπάκια», όπως έχουν ονομαστεί στο ρωσικό Τύπο, βρίσκονταν πίσω από τους άνδρες της αυτοάμυνας της Κριμαίας, έδρασαν άψογα και αποτέλεσαν την εγγύηση της ελεύθερης βούλησης κατά το Δημοψήφισμα στη χερσόνησο.

Θέλαμε να αποφύγουμε αυτό, που συμβαίνει τώρα στην Ανατολική Ουκρανία, όπου τεθωρακισμένα στρέφονται εναντίον του λαού, είπε ο Ρώσος ηγέτης, επιμένοντας ότι είναι κουταμάρες όσα λέγονται περί ύπαρξης Ρώσων αλεξιπτωτιστών μεταξύ των δυνάμεων πολιτοφυλακής της εξεγερμένης Ανατολικής Ουκρανίας.

Ξεκαθαρίζοντας ότι άλλο Κριμαία και άλλο Ανατολική Ουκρανία, «όπου η αναλογία Ρώσων και λοιπών πληθυσμών είναι 50-50», ο Β.Πούτιν δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι τα εδάφη αυτά ποτέ δεν ανήκαν στην Ουκρανία, αλλά της παραχωρήθηκαν τη δεκαετία του 1920 μετά την μπολσεβίκικη επανάσταση, «ένας Θεός ξέρει γιατί», οπότε τα εδάφη μπορεί να έφυγαν, «αλλά οι κάτοικοι έμειναν». Για το λόγο αυτό η Μόσχα θα ακολουθήσει διαφορετική τακτική στην Ανατολική Ουκρανία και θα στηρίξει στο μέγιστο τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των κατοίκων της περιοχής, «ελπίζοντας να μη χρειαστεί να αξιοποιήσω το δικαίωμα, που μου παραχώρησε η ρωσική Άνω Βουλή για χρήση των ενόπλων δυνάμεων».

«Τι εμπιστοσύνη να έχεις στους Ευρωπαίους;»

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν παρέλειψε να εκδηλώσει και τη «συμπάθειά» του προς την ευρωπαϊκή ηγεσία των ημερών μας, ενθυμούμενος ένα περιστατικό με τον γγ του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν, ο οποίος είχε καταγράψει με κασετοφωνάκι μια συνάντησή τους και την είχε δώσει στη δημοσιότητα όταν ήταν πρωθυπουργός της Δανίας. «Τί εμπιστοσύνη μπορείς να έχεις σε τέτοιους ανθρώπους;», αναρωτήθηκε ο Β.Πούτιν, ο οποίος όταν είχε ενδιαφερθεί για ποιο σκοπό κατέγραψε ο Ράσμουσεν τη συνομιλία, εκείνος είχε απαντήσει «για την ιστορία». «Μεγάλη μου τιμή». είπε ο Β.Πούτιν, αλλά δεν γίνονται έτσι οι διακρατικές συνομιλίες...

Φυσικό αέριο

Αναφερόμενος, δε, στην επιστολή Μπαρόζο, της οποίας θα επακολουθήσει η επίσημη απάντηση της ΕΕ στην αντίστοιχη επιστολή-προειδοποίηση, που είχε στείλει ο Β.Πούτιν, ο Ρώσος ηγέτης έδωσε 1 μήνα προθεσμία σε ΕΕ και Ουκρανία για να διευθετηθεί το θέμα των ουκρανικών χρεών.

«Το Κίεβο δεν τήρησε τις συμβατικές του υποχρεώσεις ούτε μετά τις εκπτώσεις, που παραχωρήσαμε, οπότε τί νόημα έχουν οι εκπτώσεις, θα μπορούσαμε και σήμερα να διακόψουμε τις πωλήσεις και να ζητήσουμε προπληρωμή, αλλά θα το κάνουμε σε 1 μήνα», συμπλήρωσε ο Β.Πούτιν, εξηγώντας ότι σε ένα μήνα από σήμερα η Μόσχα θα χορηγεί στο Κίεβο μόνο όσο φυσικό αέριο προπληρώνει. Η προειδοποίηση αφορά φυσικά τη «συνήθεια» της ουκρανικής κυβέρνησης να «κλέβει» φυσικό αέριο από εκείνο, που προωθείται στους Ευρωπαίους καταναλωτές, εάν για κάποιους λόγους δεν της επαρκούν οι ποσότητες, που στέλνει στην ίδια η Μόσχα.

Σνόουντεν

Guest star στην επικοινωνία του Ρώσου προέδρου με τους πολίτες ήταν ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος θύμισε τις δικές του περιπέτειες και τη γενικευμένη υποκλοπή όλων των προσωπικών δεδομένων όλων των πολιτών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, για να ενδιαφερθεί φυσικά για το πώς έχει η κατάσταση στη Ρωσία. Ο Β.Πούτιν απάντησε με νόημα ξεκινώντας από την παραδοχή ότι «είμαστε κι οι δυο επαγγελματίες» για να συνεχίσει υποστηρίζοντας ότι «ευτυχώς στη Ρωσία δεν έχουμε τόσα χρήματα, όπως στις ΗΠΑ και οι μυστικές υπηρεσίες μας είναι υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους και της κοινωνίας», επομένως τίποτε δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την άδεια των δικαστικών αρχών.

Έλληνες Κριμαίας

Μιλώντας για την ανάγκη αποκατάστασης των λαών, που ζουν ειδικά στη χερσόνησο της Κριμαίας, ο Β.Πούτιν αναφέρθηκε αρχικώς στους Τάταρους, τη μεγαλύτερη μειονότητα και παλαιούς κατοίκους της περιοχής, θυμίζοντας όμως ότι η αποκατάσταση θα πρέπει να επεκταθεί και στους άλλους λαούς, που ξεριζώθηκαν από εκεί, λόγω των διώξεων της σταλινικής περιόδου. Ανέφερε ειδικότερα τους Αρμένιους, τους Γερμανούς και τους Έλληνες, οι κοινότητες των οποίων συνεχίζουν να υπάρχουν και να ακμάζουν στην ιστορική χερσόνησο.

«Πρώτα να παντρέψω την πρώην σύζυγο»

Ερωτηθείς για τα σχέδιά του στην προσωπική του ζωή και «πότε θα δούμε την επόμενη πρώτη κυρία», ο Β.Πούτιν απάντησε με χιούμορ ότι «πρέπει πρώτα να παντρέψω την πρώην σύζυγό μου και μετά θα σκεφτώ και για μένα», ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν σκοπεύει να μείνει ως ισόβιος πρόεδρος στο Κρεμλίνο.

Και δεν παρέλειψε να κλείσει την πολύωρη επικοινωνία του με το ρωσικό λαό με μια πατριωτική νότα: «Φυσικά είμαστε λιγότερο πραγματιστές, από ό,τι άλλοι λαοί, λιγότερο υπολογιστές, αλλά έχουμε πιο ανοιχτή καρδιά, πιο μεγάλη ψυχή, και ίσως εκεί να αντανακλάται το μεγαλείο της χώρας μας, οι απέραντες εκτάσεις της».

Διαβάστε επίσης:

Ο Πούτιν απάντησε στον Σνόουντεν

Πούτιν: Η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία είχε χαθεί πριν την κρίση

Επιστολή Πούτιν στους Ευρωπαίους: Επιδοτήσαμε την Ουκρανία, σειρά σας!