ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Τουλάχιστον 13 νεκροί σε μάχες και αεροπορικές επιδρομές

Υεμένη: Τουλάχιστον 13 νεκροί σε μάχες και αεροπορικές επιδρομές

Δεκατρείς άνθρωποι οι οποίοι φέρονται ότι ανήκαν στην αλ Κάιντα, περιλαμβανομένου ενός Ουζμπέκου επικεφαλής, σκοτώθηκαν σήμερα σε μάχες και αεροπορικές επιδρομές στη νότια και στην κεντρική Υεμένη, όπου ο στρατός προσπαθεί να απωθήσει μαχητές του εξτρεμιστικού δικτύου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.


Μια ενέδρα που είχαν στήσει μαχητές της αλ Κάιντα εναντίον μιας οχηματοπομπής του στρατού στην επαρχία Μπάιντα (κεντρική Υεμένη) και οι συγκρούσεις που ακολούθησαν είχαν αποτέλεσμα 10 άνθρωποι να βρουν το θάνατο —έξι μέλη του εξτρεμιστικού δικτύου, τρεις στρατιώτες και ένας φύλαρχος—, σύμφωνα με έναν νεότερο απολογισμό του υπουργείου. Ένας πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για τρεις νεκρούς.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Μπάιντα Ντάχερ αλ Σαντάντι, και αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας βρίσκονταν σε αυτή την οχηματοπομπή, καθώς επέστρεφαν από μια επιθεώρηση αλλά βγήκαν σώοι από την επίθεση, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων.

Νοτιότερα, αεροσκάφη έκαναν εφόδους υποστηρίζοντας χερσαίες δυνάμεις εναντίον θέσεων της αλ Κάιντα στη Ράιντα, μια περιοχή που εποπτεύει έναν σημαντικό οδικό άξονα στην επαρχία Σάμπουα, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στον ιστότοπό του.

«Τρία οχήματα καταστράφηκαν και έξι σημαίνοντα μέλη της αλ Κάιντα που επέβαιναν σε αυτά σκοτώθηκαν, ενώ άλλα τραυματίστηκαν» στις επιδρομές και τις μάχες που είχαν αρχίσει από τα ξημερώματα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο στρατός «συνεχίζει την προέλασή του στις (κοντινές) περιοχές Μαϊφάα και Άζαν», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Στη γειτονική επαρχία Αμπιάν, κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν σήμερα έναν τοπικό οπλαρχηγό της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ), τον Αμπού Μόσλεμ αλ Ουζμπέκι, ανέφερε το υπουργείο.

Ο οπαδός αυτός του ιερού πολέμου —ή τζιχάντ—, που καταγόταν από το Ουζμπεκιστάν είχε μεταβεί το 2011 στην Υεμένη, όπου έγινε ηγετικό στέλεχος της ΑΚΑΧ στην Αμπιάν, σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Τα νέα αυτά βίαια επεισόδια αυξάνουν σε τουλάχιστον 53 τους νεκρούς σε μια επιχείρηση που άρχισε στις αρχές του Μαρτίου εναντίον της ΑΚΑΧ: πρόκειται για 24 στρατιωτικούς, 28 μαχητές της αλ Κάιντα και έναν πολίτη.

Η επιχείρηση αυτή εξαπολύθηκε δέκα ημέρες μετά τη σειρά επιθέσεων τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του στρατού της Υεμένης εναντίον βάσεων και στρατοπέδων εκπαίδευσης της ΑΚΑΧ, με τουλάχιστον 60 νεκρούς.

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι υποστήριξε προ ημερών ότι το 70% των μαχητών της αλ Κάιντα στη χώρα είναι ξένοι.

Διαβάστε επίσης: Υεμένη: Νεκροί στρατιώτες και μέλη της Αλ Κάιντα