ΚΟΣΜΟΣ

Αναθεωρεί η Ιαπωνία το σχέδιο επέκτασης πυρηνικών σταθμών

Αναθεωρεί η Ιαπωνία το σχέδιο επέκτασης πυρηνικών σταθμών
Υπό σκέψη βρίσκονται οι αξιωματούχοι της Ιαπωνίας...

Υπό σκέψη βρίσκονται οι αξιωματούχοι της Ιαπωνίας σχετικά με την προώθηση ή όχι των σχεδίων κατασκευής νέων πυρηνικών σταθμών στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός, Ναότο Καν, έκανε λόγο για ένα ενδεχόμενο πάγωμα των σχεδίων αυτών, λόγω της συνεχιζόμενης πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα.

«Δεν θα προχωρήσουμε με τα σχέδια που έχουν προωθηθεί ως τώρα» έως ότου η κυβέρνηση ολοκληρώσει μια πλήρη έρευνα για το ατύχημα και καταστήσει σαφές ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείας, δήλωσε ο Καν στο ιαπωνικό κοινοβούλιο.

Ο στόχος της Ιαπωνίας ήταν να κατασκευάσει ως το 2030 τουλάχιστον άλλους 14 πυρηνικούς σταθμούς.

Εν τω μεταξύ, στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα δύο ρομπότ εντόπισαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας μέσα στα κτίρια των αντιδραστήρων 1 και 3, τα οποία κυμαίνονται από χθες, Κυριακή, από 10 ως 57 μιλισίβερτ ανά ώρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να εργάζονται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ώστε να αποκαταστήσουν το σύστημα ψύξης.

Παράλληλα, η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε να μετράει τα επίπεδα της ακτινοβολίας στα οχήματά της που εξάγονται από την Ιαπωνία.

«Για την ασφάλεια και την ηρεμία των πελατών μας και άλλων ενδιαφερομένων μερών, η Toyota άρχισε να μετράει τα επίπεδα των ακτινοβολιών στα οχήματα που εξάγει καθώς και στα ανταλλακτικά που στέλνονται στο εξωτερικό», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.