ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζει τους παράνομους εποικισμούς το Ισραήλ

Συνεχίζει τους παράνομους εποικισμούς το Ισραήλ

Την πολιτική των εποικισμών συνεχίζει ακάθεκτη η κυβέρνηση του Ισραήλ παρά τις διεθνείς νομοθεσίες που καθιστούν παράνομες τις μετακινήσεις πληθυσμών σε περίοδο κατοχής.

Σήμερα η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι προχωρά ένα σχέδιο ανέγερσης 1.800 επιπλέον κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς, λίγες ώρες αφού έγινε γνωστό ότι πρόκειται να κατασκευάσει 1.500 κατοικίες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ένας ισραηλινός αξιωματούχος.

«Η πολιτική διοίκηση έλαβε την εντολή να προχωρήσει» ένα σχέδιο κατασκευής 1.800 επιπλέον κατοικιών στη Δυτική Όχθη, διευκρίνισε ο αξιωματούχος αυτός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για ένα σχέδιο ανέγερσης κατοικιών σε 10 εβραϊκούς οικισμούς σε όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση είχε παγώσει το σχέδιο αυτό πριν τρεις μήνες.

Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει τη νύκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη την κατασκευή 1.100 νέων κατοικιών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και 400 άλλων στην κατεχόμενη και προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ ως απάντηση στο σχηματισμό της παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας που υποστηρίζεται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης, την οποία υποστηρίζει το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς και αποτελείται από ανεξάρτητες προσωπικότητες, ανέλαβε χθες καθήκοντα και έγινε ευνοϊκά δεκτή από τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τη Ρωσία, προς μεγάλη απογοήτευση του Ισραήλ.

Η συνέχιση του εβραϊκού εποικισμού ήταν μια από τις αιτίες της αποτυχίας των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ, που είχαν ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2013 υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Ο αριθμός των υπό ανέγερση κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης αυξήθηκε σημαντικά το 2013 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, περνώντας από τις 1.133 στις 2.534, σύμφωνα με τα επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Διαβάστε επίσης:

Μέτρα κατά του Ισραήλ ζητεί από τις ΗΠΑ η Παλαιστίνη

Επεισόδιο με έναν Παλαιστίνιο νεκρό στη Δυτική Όχθη