ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Ελισάβετ: «Μεγάλη συμπάθεια προς το γαλλικό λαό»

Βασίλισσα Ελισάβετ: «Μεγάλη συμπάθεια προς το γαλλικό λαό»

H βασίλισσα Ελισάβετ εξέφρασε απόψε τη «μεγάλη της στοργή προς το γαλλικό λαό» κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν της στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης προσφώνησης μόλις το δείπνο ξεκίνησε και ενώπιον 240 καλεσμένων, ο Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε τους υπάρχοντες δεσμούς μεταξύ της Γαλλίας και της Βρετανίας οι οποίες «έχουν ιδιαίτερες ευθύνες (…) Την ειρήνη αλλά επίσης την πρόοδο, αυτή είναι η κοινή μας απαίτηση. Δε ζούμε νοσταλγώντας το παρελθόν μας, ακόμα και αν είναι ένδοξο. Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εκφράζουν την ίδια εμπιστοσύνη προς το μέλλον».

«Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί» προσέθεσε ο ίδιος, «είναι σαν δίδυμοι, που συναρπάζονται από την ομοιότητά τους, είναι επίμονα προσκολλημένοι στις διαφορές τους αλλά βαθύτατα ενωμένοι όταν διακυβεύονται τα σημαντικά».

Η Ελισάβετ, η οποία μίλησε σε αγγλικά και γαλλικά, θυμήθηκε από την πλευρά της «τη χαρά» που ένιωσε ανακαλύπτοντας τη Γαλλία «αυτήν την όμορφη χώρα», όταν την επισκέφθηκε για πρώτη φορά το 1948 αλλά και να «αναπτύσσω με τη σειρά μου μια μεγάλη συμπάθεια προς το γαλλικό λαό».

Με αρκετή δόση χιούμορ, η βασίλισσα σημείωσε ότι η Βρετανία και η Γαλλία συνδέονται «από αυτό το μοναδικό μείγμα φιλίας, ανταγωνισμού υπό την καλή έννοια, όπως και θαυμασμού».