ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στο... μεροκάματο οι κόρες του Ομπάμα

ΗΠΑ: Στο... μεροκάματο οι κόρες του Ομπάμα

Τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα όσο και η σύζυγός του, Μισέλ απασχολούνταν σε θέσεις εργασίας που αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό, πριν πάρουν το πτυχίο τους στη Νομική. Και θεωρούν ότι ανάλογη εμπειρία θα ωφελήσει και τις κόρες τους.

Ο πρόεδρος σέρβιρε παγωτό σε κατάστημα της αλυσίδας Baskin-Robbins, ήταν σερβιτόρος σε οίκο ευγηρίας και ελαιοχρωματιστής. Η πρώτη κυρία εργάστηκε σε κατάστημα βιβλιοδεσίας.

«Πιστεύω ότι κάθε παιδί πρέπει να αποκτά εμπειρία του τι σημαίνει πραγματική σκληρή δουλειά», δήλωσε η Μισέλ Ομπάμα, σε συνέντευξή της στο περιοδικό Parade που θα κυκλοφορήσει την Κυριακή.

«Ψάχνουμε ευκαιρίες γι΄ αυτές, ώστε να αισθανθούν ότι το να πάνε να δουλέψουν και στο τέλος να λάβουν μια επιταγή πληρωμής δεν είναι πάντα διασκεδαστικό, ούτε πάντα τονωτικό, ούτε πάντα δίκαιο», δήλωσε ο πρόεδρος. «Ωστόσο είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν καθημερινά».

Οι Ομπάμα προσπαθούν να κρατήσουν τις κόρες τους Μαλία, 16 ετών και Σάσα, 13 ετών, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας όσο διάστημα βρίσκονται στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο η Μαλία εθεάθη πρόσφατα να εργάζεται σε εκπομπή του CBS ως βοηθός παραγωγής για μία ημέρα.

Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα έδωσαν τη συνέντευξη αυτή για να προωθήσουν τη σύνοδο στο Λευκό Οίκο που διεξάγεται τη Δευτέρα κατά την οποία θα συζητηθούν πολιτικές για να βοηθούνται οι οικογένειες των οποίων εργάζονται όλα τα μέλη.

«Υπάρχουν δομές που μπορούν να βοηθήσουν οικογένειες στη φροντίδα των παιδιών, στην υγειονομική περίθαλψη και στη σχολική εκπαίδευση των παιδιών, οι οποίες διευκολύνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη ζωή των ανθρώπων», δήλωσε ο Ομπάμα στη συνέντευξη (Parade: http://bit.ly.1/Cnkai).

Φέτος ο Ομπάμα προσπάθησε να επικεντρωθεί σε θέματα όπως η εξασφάλιση ίσων αποδοχών για τις γυναίκες, η επέκταση της προσχολικής εκπαίδευσης και η εισήγηση για αύξηση του κατώτατου μισθού. Τα σχέδια αυτά δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα την έγκριση του Κονγκρέσου, αλλά έχουν απήχηση στη γνώμη των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών.

Για να προωθήσει την ατζέντα του, ο Ομπάμα χρειάζεται τη διατήρηση του ελέγχου της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν μεγάλη πιθανότητα να λάβουν την πλειοψηφία, και είναι πιθανόν ότι θα διατηρήσουν τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Αν μπορούμε να επισημάνουμε αυτά τα θέματα και να τα υποστηρίξουμε την προσεχή χρονιά, είναι δυνατόν να δούμε τολμηρά μέτρα από το Κογκρέσο», δήλωσε ο Ομπάμα.

Στη συνέντευξη, οι Ομπάμα περιέγραψαν πως ζούσαν ένα χρόνο στο δεύτερο όροφο του σπιτιού της μητέρας της Μισέλ, της Μαριάν Ρόμπινσον, μετά τη Νομική Σχολή, πώς είχαν ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που είχαν αγοράσει αντί 1.000 δολαρίων και πως βίωσαν το άγχος έχοντας να αντιμετωπίσουν φοιτητικά δάνεια και μικρά παιδιά.

Παραδέχτηκαν ότι οι δουλειές που είχαν τούς έδωσαν την ευκαιρία να κερδίσουν αρκετά χρήματα και να διαπραγματεύονται τη γονική άδεια όταν τη χρειάζονταν- μια πολυτέλεια που οι περισσότεροι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό δεν έχουν, δηλώνουν.