ΚΟΣΜΟΣ

Λούστηκε με βενζίνη και αυτοπυρπολήθηκε στην καρδιά του Τόκιο!(pics+video)

Λούστηκε με βενζίνη και αυτοπυρπολήθηκε στην καρδιά του Τόκιο!(pics+video)

Ένας Ιάπωνας αυτοπυρπολήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο του Τόκιο αφού έβγαλε μια ομιλία στην οποία εξέφρασε την αντίθεσή του στο σχέδιο του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να μεταρρυθμίσει το ειρηνιστικό σύνταγμα της χώρας, έγινε γνωστό από την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.


Σύμφωνα με φωτογραφίες που τράβηξαν περαστικοί και ανήρτησαν στο Ίντερνετ, ο άνδρας, ηλικίας πενήντα ή εξήντα ετών, φαίνεται πως περιλούστηκε με βενζίνη πριν αυτοπυρποληθεί.

Ήταν καθισμένος σ' ένα δοκάρι έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό του Σιντζούκου, μιας από τις πιο πολυσύχναστες συνοικίες της πρωτεύουσας.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως χρησιμοποίησε ένα μεγάφωνο και επί μία ώρα διαμαρτυρόταν για τα σχέδια του πρωθυπουργού να βάλει τέλος στην απαγόρευση της άσκησης "συλλογικής αυτοάμυνας", δηλαδή της χορήγησης βοήθειας σε μια φιλική χώρα που δέχεται επίθεση.

Στη συνέχεια έπεσε φλεγόμενος από το δοκάρι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας του δεν έχει γίνει γνωστή.
Τέτοια επεισόδια είναι εξαιρετικά σπάνια στην Ιαπωνία.

Η σχεδιαζόμενη αλλαγή στην αμυντική στρατηγική σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα απομάκρυνσης από την ειρηνιστική θέση που έχει υιοθετήσει μεταπολεμικά η Ιαπωνία και διευρύνει τις στρατιωτικές επιλογές της χώρας.

Οι συντηρητικοί λένε πως το Άρθρο 9 του Συντάγματος που αποκηρύσσει τον πόλεμο, έχει περιορίσει υπερβολικά την ικανότητα της Ιαπωνίας να υπερασπίζεται τον εαυτό της και πως οι αλλαγές στην περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων, περιλαμβανομένης της ανόδου της Κίνας, σημαίνει πως οι πολιτικές ασφαλείας της Ιαπωνίας πρέπει να είναι πιο ευέλικτες.

Η αλλαγή είναι πιθανό ότι θα εξοργίσει την Κίνα, οι σχέσεις της οποίας με την Ιαπωνία έχουν παγώσει εξαιτίας μιας θαλάσσιας διένεξης, της αμοιβαίας δυσπιστίας και του παλιότερου ιαπωνικού μιλιταρισμού, αλλά θα είναι ευπρόσδεκτη από την Ουάσινγκτον, σύμμαχο του Τόκιο που καλεί από καιρό την Ιαπωνία να γίνει ένας περισσότερο ισότιμος εταίρος στη συμμαχία.

Διαβάστε επίσης: Ισχυρός σεισμός έντασης 6,2 ρίχτερ στην Ιαπωνία