ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Χρηματοδότηση 7,3 εκατ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα

Αλβανία: Χρηματοδότηση 7,3 εκατ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα

Χρηματοδότηση ύψους 7,3 εκατ. ευρώ ενέκρινε το Συμβούλιο Εκτελεστικών Διευθυντών της Παγκόσμιας Τράπεζας για την υλοποίηση έργων στήριξης της αγροτικής παραγωγής και της περιβαλλοντικής προστασίας στην Αλβανία.


Πρόκειται - σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση - για οικονομική στήριξη από το IBRD (μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας) που θα ωφελήσει τους αγρότες, τους συνεταιρισμούς και όσους εμπλέκονται με τον αγροτικό τομέα σε, συνολικά, 2980 χωριά σε όλη τη χώρα.

Στόχος της χρηματοδότησης είναι η στήριξη: της αειφόρου ανάπτυξης, της ορθολογικής διαχείρισης της γης και της αύξησης του εισοδήματος των αγροτών.

"Η μείωση της φτώχειας στις αγροτικές περιοχές και η διατήρηση των φυσικών πόρων, ιδιαίτερα των δασικών, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ο δασικός τομέας της Αλβανίας έχει μεγάλες δυνατότητες να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, την αγροτική απασχόληση και τη διατήρηση του περιβάλλοντος", δήλωσε ο Tahseen Sayed, επικεφαλής του τμήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Αλβανία.

Η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί σε παρεμβάσεις που θα προωθήσουν, μεταξύ άλλων, την οικονομική βιωσιμότητα της χρήσης της γης και της διαχείρισης των φυσικών πόρων. Επίσης, εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αρμόδιων φορέων για την αποτελεσματική αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

"Το έργο βασίζεται στην εμπειρία που αποκτήθηκε από προηγούμενα έργα που χρηματοδότησε η Παγκόσμια Τράπεζα, τα οποία στήριζαν την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαχείριση των δασών, και την δέσμευση του άνθρακα", δήλωσε η Ντρίτα Ντάντε (Drita Dade),Ανώτερος Ειδικός Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και επικεφαλής του έργου.

Από το 1992 που η Αλβανία εντάχθηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα, διατέθηκε από την IDA και την IBRD (πιστώσεις και δάνεια) ποσό άνω του 1,8 δισ. δολαρίων για την υλοποίηση 82 έργων.

Διαβάστε επίσης: Πόγραδετς και Οχρίδα ενώνονται με γραμμή φέρι-μποτ