ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα για τον αντιαμερικανισμό σε 44 χώρες

Έρευνα για τον αντιαμερικανισμό σε 44 χώρες

Η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Τουρκία καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην έρευνα για τον αντιαμερικανισμό, που πραγματοποίησε το Pew Research Center ερωτώντας 44.000 άτομα από 44 χώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της «New York Daily News».

Στην κατάταξη με τα υψηλότερα ποσοστά που έχουν αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Μετά την Αίγυπτο (85%) και την Ιορδανία (85%), «ακολουθούν και μέλη του ΝΑΤΟ», όπως υπογραμμίζεται: η Τουρκία (73%), η Ρωσία (71%), τα Παλαιστινιακά Εδάφη (66%), η Ελλάδα (63%), το Πακιστάν (59%) και ο Λίβανος (57%).

Σύμφωνα με την έκθεση, όπως αναφέρει η εφημερίδα της Νέας Υόρκης, στην κατάταξη με τις πιο φιλικές χώρες προς τις ΗΠΑ, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι Φιλιππίνες (92%) και ακολουθούν το Ισραήλ (84%), η Νότια Κορέα (82%), η Κένυα (80%), το Ελ Σαλβαντόρ (80%) και η Ιταλία (78%).

Στο εν λόγω δημοσίευμα διατυπώνεται η άποψη ότι «προκαλεί έκπληξη το υψηλό ποσοστό αντιαμερικανισμού στη Γερμανία (47%), έναν σταθερό σύμμαχο, που τα αποτελέσματα της έρευνας την κατατάσσουν στο ίδιο επίπεδο με την Τυνησία». Από την άλλη πλευρά, «το ίδιο εκπληκτικό είναι το υψηλό ποσοστό θετικής διάθεσης προς τις ΗΠΑ στη Γαλλία» (75%)», σημειώνεται χαρακτηριστικά, «μιας χώρας που παραδοσιακά ήταν επιφυλακτική έναντι των ΗΠΑ, την οποία αποδίδουν οι ερευνητές στη δημοφιλία του Προέδρου Ομπάμα».

Ο αντιαμερικανισμός στην Ιορδανία, την Τουρκία και το Πακιστάν αποδίδεται στον ρόλο των ΗΠΑ στο Ιράκ και στις συμμαχία τους με το Ισραήλ.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τους «ακριβείς λόγους» για τα υψηλά ποσοστά φιλικών αισθημάτων προς τις ΗΠΑ από το Βιετνάμ (76%).

Διαβάστε επίσης:

Στρατιώτης σκοτώνει πέντε γιατί του είπαν ότι έμοιαζε στον... Μπομπ Σφουγγαράκη! (pics)