ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Ξεπερνούν τους 600 οι νεκροί - Πάνω από 120 παιδιά ανάμεσά τους

Λωρίδα της Γάζας: Ξεπερνούν τους 600 οι νεκροί - Πάνω από 120 παιδιά ανάμεσά τους

Από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης έχουν δολοφονηθεί πάνω από 630 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, και τουλάχιστον 3.700 ακόμη έχουν τραυματιστεί σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa - Πότε θα παρέμβει επιτέλους η Δύση για να σταματήσει η σφαγή στη λωρίδα της Γάζας;

Την ώρα που το Ισραήλ με την κάλυψη ΗΠΑ και ΕΕ επικαλείται ότι υπερασπίζεται τον εαυτό του και ότι επιδιώκει να χτυπά αποκλειστικά μαχητές και θέσεις της Χαμάς, τα στοιχεία από τη Γάζα λένε το αντίθετο: είναι χαρακτηριστικό ότι τελευταία στοιχεία των παλαιστινιακών υπηρεσιών υγείας (όταν ακόμη οι νεκροί ήταν 558) έδειχναν ότι ανάμεσα στους δολοφονημένους βρίσκονται 149 παιδιά, 120 γυναίκες και 28 ηλικιωμένοι.

Επίσης, τα στοιχεία αναφέρουν ότι το 33% των νεκρών σκοτώθηκαν στην πόλη της Γάζας, το 27% στην Χαν Γιουνές, το 15% στην Ράφα κοντά στο μεθοριακό πέρασμα της Γάζας προς την Αίγυπτο και το 15% βορειότερα της πόλης της Γάζας κοντά στο Ισραήλ.

Ακόμη, 5 νοσοκομεία, 6 ιατρικά κέντρα και 4 ασθενοφόρα έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς στους οποίους σκοτώθηκαν επίσης 6 μέλη των υπηρεσιών Υγείας ενώ πληθαίνουν τα καλέσματα για την ανάγκη να σταλούν στη Γάζα φάρμακα, τρόφιμα, πόσιμο νερό.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι πάνω από 900 παιδιά έχουν τραυματιστεί, ενώ σημείωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να σωθούν από τις βόμβες. Μόνο στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ έχουν καταφύγει περισσότεροι από 100.000. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων παραδέχθηκε σήμερα ότι "κυριολεκτικά δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για τους αμάχους" στην Γάζα.

Τα πολλά βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, με ποιο χαρακτηριστικό αυτό που δείχνει έναν ελεύθερο σκοπευτή να εκτελεί με τρεις σφαίρες ένα νεαρό Παλαιστίνιο, φέρνουν στο φως τις σοκαριστικές πλευρές της ισραηλινής θηριωδίας.

Παράλληλα, μεγάλης έκτασης επιχείρηση του ισραηλινού στρατού διεξάγεται στη Δυτική Όχθη όπου συλλαμβάνονται μαζικά άνθρωποι που συμμετέχουν στο παλαιστινιακό κίνημα αντίστασης.

Πνίγεται η Γάζα στο αίμα για 16η συνεχή μέρα

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή υπηρεσία πρώτων βοηθειών, ο απολογισμός έχει φθάσει τους 636 νεκρούς, αλλά ο αριθμός αυτός είναι δύσκολο να επαληθευθεί δεδομένου του χάους που επικρατεί στη Γάζα όπου πτώματα ανθρώπων που σκοτώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες εξακολουθούν να ανακαλύπτονται μέσα στα ερείπια.

Περίπου 3.700 άνθρωποι είναι τραυματίες ενώ 100.000 εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ.

Σήμερα το πρωί, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν 32χρονο Παλαιστίνιο στο χωριό Χουσάν στη Δυτική Όχθη, ανακοινώθηκε από πηγές στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.

Χθες επλήγησαν από προειδοποιητικά πυρά τα γραφεία του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ Αλ Τζαζίρα στη Γάζα. Το δίκτυο επικρίνεται πολύ στο Ισραήλ για τον τρόπο που καλύπτει τα γεγονότα.

Κατά τη 16η ημέρα των επιχειρήσεων, ολόκληρες συνοικίες της Γάζας μοιάζουν κατεστραμμένες, ιδιαίτερα η Σατζάγια όπου τα πλήγματα στοίχισαν την Κυριακή τη ζωή σε τουλάχιστον 70 ανθρώπους.

Σε τηλεοπτική ομιλία του με ασυνήθιστα σκληρό τόνο, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υποσχέθηκε πως "θα διωχθούν όλοι αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα εναντίον του λαού μας, όσος χρόνος κι αν χρειασθεί". Οι ισραηλινές δυνάμεις "παραβίασαν όλους τους διεθνείς νόμους και την ανθρώπινη ηθική" στη Γάζα, τόνισε ο Αμπάς. "Είμαστε γεμάτοι οργή και δεν θα ξεχάσουμε ούτε θα συγχωρήσουμε ποτέ", πρόσθεσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος κατά την έναρξη μιας έκτακτης συνεδρίασης της παλαιστινιακής ηγεσίας στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. "Ο λαός μας δεν θα γονατίσει μπροστά σε κανέναν εκτός από τον Θεό. Κανένας σ' αυτό τον κόσμο δεν θα ζήσει με ειρήνη και σταθερότητα όσο τα παιδιά της Ιερουσαλήμ, της Γάζας και της Δυτικής Όχθης και όλα τα παιδιά των Παλαιστινίων παντού δεν έχουν ειρήνη και σταθερότητα".

Η παλαιστινιακή ηγεσία που συνεδρίασε στη διάρκεια της νύκτας στη Ραμάλα ζήτησε να πραγματοποιηθούν "λαϊκές διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τη Γάζα και την Αντίσταση".

Στη Νέα Υόρκη, ο παλαιστίνιος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του, κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι "απέτυχε στην υποχρέωσή της να προστατεύει τους αμάχους σε καιρό πολέμου".

Η Ιορδανία πρότεινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα σχέδιο απόφασης που καλεί σε "άμεση κατάπαυση του πυρός", έκαναν γνωστό διπλωμάτες.

Ακυρώνουν πτήσεις

Πολλές ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες αποφάσισαν να ακυρώσουν τις πτήσεις που είχαν προγραμματίσει για το Τελ Αβίβ, για λόγους ασφαλείας, ακολουθώντας το παράδειγμα των αμερικανικών εταιρειών που νωρίτερα ματαίωσαν τα δρομολόγιά τους προς το Ισραήλ.

Στήριξη της σφαγής και κροκοδείλια δάκρυα για τους αμάχους

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, υποσχέθηκαν, προκλητικά, οικονομική βοήθεια στους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ενέκρινε στο Κάιρο ένα σχέδιο της αιγυπτιακής κυβέρνησης, που υποτίθεται θα φέρει την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο Τζον Κέρι υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια 47 εκατομμυρίων δολαρίων σε «ανθρωπιστική βοήθεια» στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης, για ακόμη μια φορά παρά τις υποκριτικές κορώνες για τους αμάχους, εξέφρασε την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ, στη δολοφονική επιχείρηση του ισραηλινού στρατού.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις συνέπειες της νόμιμης προσπάθειας του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του» δήλωσε. Όπως είπε, «καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει απαθής όταν δέχεται επιθέσεις με πυραύλους», προσθέτοντας ότι «πάντα, σε κάθε είδος σύγκρουσης υπάρχει μια ανησυχία για τους πολίτες, για τα παιδιά, τις γυναίκες».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως και περιορίστηκε να εκφράσει τη «μεγάλη του ανησυχία» για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας και να κάνει έκκληση για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών (είναι χαρακτηριστική η λέξη «εχθροπραξίες» που ταυτίζει το θύτη με το θύμα).

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι ο απολογισμός των 620 νεκρών Παλαιστινίων στις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα «δεν είναι αποδεκτός» και πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως «τις σφαγές και τις επιθέσεις».

Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι οι περισσότερες δυτικές δυνάμεις επιλέγουν ακόμα να διατηρούν «διπλωματικές» αποστάσεις από το σοκαριστικό αιματοκύλισμα, τη στιγμή που οι ισραηλινές βόμβες χτυπούν αδιάκριτα αμάχους και παιδιά στη λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε επίσης:

Φαμπιούς: Οι «σφαγές και οι επιθέσεις» στη Γάζα πρέπει να σταματήσουν

Ο ανήθικος πόλεμος του Ισραήλ- Χτυπούν ακόμα και σχολεία! (pics)

Οι Έλληνες στο πλευρό των Παλαιστινίων (pics)

«Οι άμαχοι στη Γάζα δεν έχουν μέρος να κρυφτούν»