ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Στοχοθετεί στενούς συνεργάτες του Πούτιν

ΕΕ: Στοχοθετεί στενούς συνεργάτες του Πούτιν

Να στοχοθετήσει επιχειρηματίες οι οποίοι πρόσκεινται στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και «υποστηρίζουν ενεργά την αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας», επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα, οι γερμανικές αρχές επιμένουν να επιβληθούν κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες. «Πρέπει να παγώσουμε τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διαθέτουν αυτοί (σε τράπεζες) στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να ανακαλέσουμε τις άδειες εισόδου τους» στην ΕΕ, δήλωσε το Σάββατο ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Πρέπει να το κάνουμε την επόμενη εβδομάδα», επέμεινε.

Σημειώνεται ότι οι πρεσβευτές των 28 κρατών-μελών συναντώνται στις 17:30 (ώρα Ελλάδας) για να συζητήσουν σχετικά με τα ονόματα των προσώπων που πρόκειται να προστεθούν στην ευρωπαϊκή μαύρη λίστα, η οποία περιλαμβάνει ήδη 87 φυσικά πρόσωπα και 20 νομικά πρόσωπα, στα οποία έχουν επιβληθεί ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα πόρων στην ΕΕ. «Στοχοθετούμε αυτούς που πρόσκεινται στον Πούτιν», τόνισε μια διπλωματική πηγή.

Η ΕΕ χρειάζεται πάντως να έχει αδιάσειστες αποδείξεις της εμπλοκής των ολιγαρχών στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία ή στην προσάρτηση της Κριμαίας πριν τους προσθέσει στη μαύρη λίστα, καθώς όλες οι αποφάσεις της θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της ΕΕ, σημείωσε μια άλλη διπλωματική πηγή.

Η ΕΕ έχει ήδη, πάντως, προσθέσει στον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλει κυρώσεις πολλά μέλη του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της ρωσικής κυβέρνησης, ενώ το Σάββατο προσέθεσε σε αυτόν τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Νικολάι Μπόρτνικοφ, τον επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας Μιχαήλ Φραντκόφ και τον γραμματέα του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας Νικολάι Πάτρουσεφ, πρώην επικεφαλής της FSB.

Η ΕΕ εξάλλου αναμένεται να επιβεβαιώσει αύριο Τρίτη την υιοθέτηση οικονομικών κυρώσεων πολύ πιο ευρείας κλίμακας από αυτές που επιβάλλει σήμερα και αφορούν την πρόσβαση ρωσικών εταιρειών στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων, ευαίσθητες τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας και τα λεγόμενα αγαθά διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής.

Η ΕΕ έχει πάντως σκληρύνει τη θέση της μετά την κατάρριψη, την 17η Ιουλίου, ενός μαλαισιανού επιβατικού αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία, η οποία σύμφωνα με δυτικές κυβερνήσεις οφείλεται σε έναν αντιαεροπορικό πύραυλο τον οποίο εκτόξευσαν φιλορώσοι αυτονομιστές. Η τραγωδία αυτή, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους, οδήγησε τους Ευρωπαίους στην απόφαση να πλήξουν τη ρωσική οικονομία, παρότι συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες στις τάξεις της ΕΕ για τον τρόπο που θα γίνει αυτό.

Διαβάστε ακόμα:

Malaysia Airlines: Οι αντάρτες «έχασαν» την περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος