ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα απαγόρευσε τις εισαγωγές ουκρανικών χυμών

Η Μόσχα απαγόρευσε τις εισαγωγές ουκρανικών χυμών

Η ρωσική υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών ανακοίνωσε σήμερα ότι διέκοψε τις εισαγωγές ουκρανικών χυμών, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της επιβολής απαγόρευσης στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία, προχωρώντας σε νέο αντίμετρο μετά την επιβολή νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στην κρίση στην Ουκρανία.


Η ρωσική υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγόρευσε από την 29η Ιουλίου την εισαγωγή ουκρανικών χυμών για λόγους προστασίας των καταναλωτών, με την αιτιολογία ότι τα ουκρανικά αυτά προϊόντα δεν πληρούν τους όρους που θέτει η Τελωνειακή Ενωση, στην οποία συμμετέχουν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, σχήμα στο οποίο το Κρεμλίνο ήθελε να ενταχθεί και η Ουκρανία.

Η Μόσχα έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί το όπλο της επιβολής περιορισμών στις εμπορικές συναλλαγές, επικαλούμενη υγειονομικούς λόγους, ως μέσο άσκησης διπλωματικής πίεσης προς τις γειτονικές της χώρες.

Η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει το όπλο αυτό τους τελευταίους μήνες κατά της Ουκρανίας και του Μόλδοβα σε αντίποινα για την υπογραφή από τις δύο πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν τη Δευτέρα την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων κατά της ρωσικής οικονομίας, με στόχο τον αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές αγορές ρωσικών επιχειρήσεων και τραπεζών, την απαγόρευση της πώλησης οπλικών συστημάτων και τεχνολογίας αιχμής.

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΕ γνωστοποίησε τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας