ΚΟΣΜΟΣ

Γάλλοι όμηροι των τζιχαντιστών μιλάνε για τον δολοφονημένο δημοσιογράφο

Γάλλοι όμηροι των τζιχαντιστών μιλάνε για τον δολοφονημένο δημοσιογράφο

Στην αποκάλυψη πως έζησαν τον τρόμο δίπλα στον δολοφονημνένο δημοσιογράφο, τζέιμς Φόλεϊ, προχώρησαν δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι που αφέθηκαν ελεύθεροι από το Ισλαμικό Κράτος τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Ντιντιέ Φρανσουά, αναφερόμενος στον απελθόντα δημοσιογράφο από τις ΗΠΑ, τόνισε σε Γαλλικά Μέσα πως «Ήταν ένα εκπληκτικό παιδί ένας πολύ φιλικός, φερέγγυος σύντροφος. Δεν μίλησα ποτέ δημοσίως για αυτό επειδή οι απαγωγείς μας είχαν απειλήσει πριν φύγουμε ότι οι όμηροι που έμειναν πίσω θα υφίσταντο τα αντίποινα».

Ο Γάλλος στις δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, τόνισε πως ο θάνατος του συναδέλφου του έχει προκαλέσει τρομερό παγκοσμίως, ειδικότερα όμως στην οικογένειά του.

Από την πλευρά του, ο Νικολά ενέν ο οποίος είχε αφεθεί ελεύθερος μαζί με τον Φρανσουά, έκανε δηλώσεις στην εφημερίδα Express. «Ήταν ένας άνθρωπος απίστευτα γενναίος ο οποίος στάθηκε άτυχος. Ψάχνοντας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του διαπίστωσαν ότι ο αδελφός του εργαζόταν για την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτό και επειδή ήταν Αμερικανός έτυχε "ιδιαίτερης μεταχείρισης". Έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος τους, δεχόταν τις περισσότερες προσβολές αλλά παρέμενε απαθής», είπε, θέλοντας να αναδείξει το γεγονός πως ο Φόλεϊ ουσιαστικά έγινε το εύκολο θύμα των τζιχαντιστών.

Ο Φρανσουά είπε ότι κρατήθηκε για εννέα μήνες και με τον έτερο Αμερικανό δημοσιογράφο, τον Στίβεν Σότλοφ που παραμένει στα χέρια των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Focus, τον περασμένο Απρίλιο η Γαλλία κατέβαλε το ποσό των 18 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και ο Ντιντιέ Φρανσουά. Το Παρίσι ωστόσο διαψεύδει κατηγορηματικά ότι πλήρωσε λύτρα.

Το Ιούλιο, η αμερικανική εφημερίδα New York Times δημοσίευσε μια έρευνά της στην οποία γινόταν αναφορά στα λύτρα που καταβάλουν οι ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ΗΠΑ και η Βρετανία αρνούνται να πληρώσουν για την απελευθέρωση των υπηκόων τους. Ελάχιστοι από τους Αμερικανούς και Βρετανούς ομήρους έχουν σωθεί, είτε επειδή κατάφεραν να δραπετεύσουν, είτε χάρη σε κάποια στρατιωτική επέμβαση.

Διαβάστε επίσης:

Αυθεντικό το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Τζέιμς Φόλεϊ

Παγκόσμιο σοκ: Ισλαμιστές αποκεφάλισαν δημοσιογράφο (vid)

Γαλλία: Καταδικάζει τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου