ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Απέλαση δημοσιογράφου των New York Τimes

Αφγανιστάν: Απέλαση δημοσιογράφου των New York Τimes

Ο ανταποκριτής της αμερικανικής εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς στο Αφγανιστάν Μάθιου Ρόζενμπεργκ ανακοίνωσε ότι φεύγει από την χώρα έπειτα από την σχετική εντολή των αρχών που τον κατηγορούν για τη δημοσίευση ενός άρθρου σχετικά με ένα μυστικό σχέδιο αξιωματούχων με στόχο να καταλάβουν την εξουσία.

Στο αεροδρόμιο, όπου βρισκόταν, ο Αμερικανός δημοσιογράφος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι «ο επικεφαλής του γραφείου της γενικής εισαγγελίας της Καμπούλ, ένας αρχηγός της αστυνομίας και 4 αστυνομικοί» τον «συνόδευσαν στο τελωνείο» με «φιλικό» τρόπο.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε χθες «καταδικάσει» αυτήν την απέλαση, την οποία χαρακτήρισε «μία σημαντική οπισθοδρόμηση και ίσως πρωτοφανή για την ελευθερία του Τύπου στο Αφγανιστάν».

Ο Ρόζενμπεργκ είχε γράψει ένα άρθρο στο οποίο επιβεβαίωνε ότι «ισχυρές κυβερνητικές προσωπικότητες» που διατηρούν δεσμούς με το σύστημα ασφαλείας «απειλούν» να σχηματίσουν μία «προσωρινή κυβέρνηση» εάν το Αφγανιστάν δεν καταφέρει σύντομα να εξέλθει της πολιτικής κρίσης.
Στη διαταγή απέλασης, αντίγραφο της οποίας ανήρτησε στο Twitter, οι αφγανικές αρχές χαρακτηρίζουν «αντίθετο προς τα εθνικά συμφέροντα, την ασφάλεια, τη σταθερότητα στο Αφγανιστάν» το τελευταίο άρθρο του Αμερικανού δημοσιογράφου.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτός ο ρεπόρτερ δημοσιεύει προπαγάνδα και φαίνεται πως εκείνος διατηρεί δεσμούς με τις υπηρεσίες πληροφοριών και τις αρχές κατασκοπείας» γράφει το έγγραφο προτού καταλήξει στο συμπέρασμα: «συνεπώς το γραφείο του γενικού εισαγγελέα δίνει στο δημοσιογράφο διορία 24 ωρών για να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν».

Σε ένα δελτίο τύπου ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Καμπούλ Τζέιμς Κάνιγχαμ κατήγγειλε την απόφαση της απέλασης του Ρόζενμπεργκ καθώς είναι «αδικαιολόγητη και στηρίζεται σε αβάσιμες κατηγορίες».

«Αυτή η πρώτη απέλαση ενός δημοσιογράφου στο Αφγανιστάν της μετά τους Ταλιμπάν εποχής συνιστά ένα βήμα προς τα πίσω που είναι λυπηρό για την ελευθερία του Τύπου σε αυτήν την χώρα» έγραψε ο πρεσβευτής ο οποίος εξέφρασε στον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι τις «σοβαρές ανησυχίες» της Ουάσιγκτον σχετικά με αυτήν την ε