ΚΟΣΜΟΣ

Πράκτορες της CIA παρακολουθούσαν μήνες τον Μπιν Λάντεν

Πράκτορες της CIA παρακολουθούσαν μήνες τον Μπιν Λάντεν
Νέα στοιχεία για την επιχείρηση

Ένας μικρός αριθμός πρακτόρων της CIA είχε εγκατασταθεί μυστικά και παρακολουθούσε επί μήνες την έπαυλη όπου είχε καταφύγει ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, συλλέγοντας πληροφορίες για τον ίδιο και τους συντρόφους του, αποκαλύπτουν ανώνυμες πηγές με πρόσβαση τους στενούς κύκλους του Πενταγώνου.

Οι ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Δευτέρας εισέβαλαν στο κτιριακό συγκρότημα στην πόλη Αμποταμπάντ 60 χιλιόμετρα βόρειο-ανατολικά της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ και εκτέλεσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν και άλλους τρεις συνεργάτες του.

Η επιχείρηση κατασκοπίας του Μπιν Λάντεν, ήταν τμήμα ενός ευρύτερου πλάνου εποπτείας που βρισκόταν σε διεκπεραίωση από τις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και στόχευε στον εντοπισμό του ηγέτη της Αλ Κάϊντα.

Εφόσον αυτό θα συνέβαινε τότε ο η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα θα απευθυνόταν στο Κογκρέσο και θα ζητούσε την έγκριση ειδικού κονδυλίου για να χρηματοδοτήσει την επιχείρηση που θα απέφερε, όπως και έγινε, το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Εν τω μεταξύ, πληροφορίες που προέρχονται από δύο πηγές που έχουν πρόσβαση στα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, αποκαλύπτουν ότι τελικά μόνον ο ένας από τους τέσσερις στόχους της επιχείρησης που έχασαν τη ζωή τους, προέβαλλε αντίσταση ανταλλάσσοντας πυρά με την ομάδα εισβολής.

Επίσης επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι ο ίδιος ο Άραβας τρομοκράτης δεν ήταν οπλισμένος και ούτε απείλησε τους Αμερικανούς κομάντο, όταν βρέθηκαν μπροστά του.

Σύμφωνα με τις δύο πηγές, η χρονολογική εξέλιξη της επιχείρησης είχε την ακόλουθη σειρά.

Η ομάδα εισβολής των ειδικών δυνάμεων, αφού κατάφερε στο σκοτάδι, να εισχωρήσει αρχικά στο εσωτερικό της έπαυλης όπου κρυβόταν ο μπιν Λάντεν, βρέθηκε στο δωμάτιο των ξένων στο ένα από τα δύο κτιριακά συγκροτήματα των εγκαταστάσεων.

Εκεί δέχθηκε για πρώτη φορά εχθρικά πυρά. Καθώς προχώρησαν προς το εσωτερικό ανταπέδωσαν τα πυρά και σκότωσαν έναν άνδρα που βρισκόταν στον ξενώνα.

Αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για τον Αλ-Κουάουιτι, αγγελιοφόρο του Οσάμα, τον οποίο γνώριζαν καλά οι μυστικές υπηρεσίες.

Μετά την εκτέλεση του Κουάουιτι οι άντρες των ειδικών δυνάμεων προχώρησαν στο εσωτερικό του τμήματος της κύριας κατοικίας που εκτεινόταν σε τρία επίπεδα.

Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με άλλον άνδρα, που κρατούσε τα χέρια πίσω από την πλάτη. Νομίζοντας ότι οπλοφορεί έστρεψαν τα πυρά εναντίον του και τον σκότωσαν.

Αναγνωρίστηκε ότι ήταν ο αδελφός του Αλ-Κουαουϊτί, ενώ οι Αμερικανοί βρήκαν όπλα κοντά στο σώμα του.

Στη συνέχεια οι καταδρομείς του Αμερικανικού στρατού ανέβηκαν τις σκάλες. Καθώς ανέβαιναν ένας άνδρας εμφανίστηκε να βγάζει τα χέρια του από μια είσοδο και μετά κρέμασε το σώμα του από ένα μπαλκόνι. Οι άντρες της ομάδας εισβολής πίστεψαν ότι επρόκειτο για τον Οσάμα μπιν Λάντεν και τον πυροβόλησαν μία φορά.

Ο άντρας δέχθηκε τη βολή και στη συνέχεια οπισθοχώρησε στο δωμάτιο από το οποίο είχε κινηθεί.

Οι Αμερικανοί κινήθηκαν αστραπιαία προς τον τρίτο όροφο και όρμησαν στο δωμάτιο στο οποίο είχε καταφύγει ο άντρας που είχαν πυροβολήσει. Την ώρα που έμπαιναν στο χώρο σπρώχτηκαν από μια γυναίκα. Η γυναίκα, που τώρα πιστεύεται ότι ήταν κάποια από τις συζύγους του Λάντεν, πυροβολήθηκε στο μηρό.

Αφού την πυροβόλησαν, οι καταδρομείς, την έκαναν στην άκρη. Το τι ακριβώς έκανε τότε ο Μπιν Λάντεν και πως αντέδρασε όταν τα κομάντο όρμησαν στο δωμάτιό του και πυροβόλησαν τη γυναίκα του δεν έχει εξακριβωθεί.

Και οι δύο πηγές πάντως συμφωνούν ότι ανεξάρτητα με το τι ακριβώς συνέβη, οι καταδρομείς δεν περίμεναν να διαπιστώσουν αν και πως θα αντιδράσει και αμέσως του έριξαν τη θανάσιμη βολή.

Ο ηγέτης της Αλ Κάϊντα έπεσε νεκρός στο πάτωμα του δωματίου του.