ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Καλά στην υγεία τους οι απαχθέντες κυανόκρανοι

ΟΗΕ: Καλά στην υγεία τους οι απαχθέντες κυανόκρανοι

Διαβεβαιώσεις σύμφωνα με τις οποίες οι 44 κυανόκρανοι που απήχθησαν την Πέμπτη από Σύρους εξεγερμένους στα Υψίπεδα του Γκολάν είναι καλά στην υγεία τους, πήρε ο ΟΗΕ, όπως τόνισε εκπρόσωπος του οργανισμού.

Ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι 44 στρατιώτες του (αριθμός που αναθεωρήθηκε προς τα πάνω από τους 42 που είχε ανακοινωθεί αρχικά) από τα νησιά Φίτζι αιχμαλωτίστηκαν, ενώ 81 φιλιππινέζοι κυανόκρανοι (από 72 που είχε ανακοινωθεί αρχικά) βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε δύο περιοχές στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Οι Σύροι εξεγερμένοι, κάποιοι εκ των οποίων έχουν δεσμούς με το Μέτωπο αλ Νόσρα, το συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα, φέρονται να ευθύνονται για την απαγωγή.

«Ο ΟΗΕ έλαβε διαβεβαιώσεις από αξιόπιστες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες οι 44 στρατιώτες της UNDOF (της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή) είναι καλά στην υγεία τους», σημείωσε ο εκπρόσωπος, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν οι κυανόκρανοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

«Η UNDOF δεν έχει έρθει ακόμη σε επαφή με τους κυανόκρανους αυτούς», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι ο οργανισμός «ενημερώθηκε ότι πρόθεση αυτών που κρατούν τους στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης ήταν να τους απομακρύνουν από το πεδίο της μάχης και να τους μεταφέρουν σε μια ασφαλή τοποθεσία για την προστασία τους».

Ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι οι κυανόκρανοι αιχμαλωτίστηκαν αφού σύροι στρατιώτες κρύφτηκαν σε ένα φυλάκιο του ΟΗΕ στη συριακή πλευρά των Υψιπέδων του Γκολάν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μέσα στο φυλάκιο υπήρχαν σοροί εξεγερμένων μετά την απαγωγή.

Παράλληλα η UNDOF βρίσκεται σε επαφή με τους 81 κυανόκρανους που είναι εγκλωβισμένοι σε δύο θέσεις της ειρηνευτικής δύναμης. Και αυτοί «δεν έχουν τραυματιστεί και είναι καλά στην υγεία τους».

Ο ΟΗΕ διαπραγματεύεται για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων και έχει ζητήσει τη συνδρομή «των κρατών που θα μπορούσαν να έχουν κάποια επιρροή στους ένοπλους αντάρτες ώστε να τους προτρέψουν να απελευθερώσουν σώους και ασφαλείς τους κυανόκρανους».

Σύμφωνα με τη UNDOF, στα Υψίπεδα του Γκολάν βρίσκονται 1.223 κυανόκρανοι από έξι χώρες (Ινδία, νησιά Φίτζι, Φιλιππίνες, Ιρλανδία, Ολλανδία και Νεπάλ). Η αποστολή της ανανεώθηκε για έξι μήνες ως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Διαβάστε επίσης:

Αυξήθηκε η ανεργία στην Ιταλία