ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Σε ετοιμότητα για νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Ε.Ε.: Σε ετοιμότητα για νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να ζητήσουν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει κατεπειγόντως έναν νέο κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω των ενεργειών της Μόσχας στην Ουκρανία, αναφέρει σχέδιο απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.


Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι συναντώνται στις Βρυξέλλες θα τονίζουν στην απόφασή τους πως είναι έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω μέτρα σε βάρος της Ρωσίας ανάλογα με τις εξελίξεις επί του πεδίου, σύμφωνα με το σχέδιο.

Θα ζητήσουν επίσης από την Κομισιόν και την Διπλωματική Υπηρεσία της ΕΕ να εργαστούν από κοινού και «να αρχίσουν επειγόντως το προπαρασκευαστικό έργο» για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.

Προειδοποιήσεις για νέες κυρώσεις στη Μόσχα από Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας «θα διευρυνθούν χωρίς αμφιβολία απόψε» κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εργαστεί για την αύξηση του επιπέδου τους» τόνισε επίσης ο Ολάντ, που μίλησε για την κατάσταση στην Ουκρανία με αφορμή τη συνάντηση στο προεδρικό Μέγαρο των Σοσιαλδημοκρατών ηγετών της ΕΕ.

«Είναι αναμφισβήτητη μια κλιμάκωση της κατάστασης (στην Ουκρανία): (υφίσταται) παρουσία εξοπλισμών που προέρχονται από τη Ρωσία, είναι πιθανή η παρουσία στρατιωτών, σε κάθε περίπτωση οι αυτονομιστές λαμβάνουν όπλα και βοήθεια από τη Ρωσία» επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο «θα υπάρξουν, απέναντι σε αυτήν την κλιμάκωση της έντασης, νέες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν» και η «Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει».

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» επέμεινε ο Ολάντ.

Διαβάστε επίσης:

Ολάντ: Προειδοποιήσεις για νέες κυρώσεις στη Μόσχα