ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Πλήρης απαγόρευση δανεισμού για όλες τις ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις

ΕΕ: Πλήρης απαγόρευση δανεισμού για όλες τις ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις

Το ενδεχόμενο να διευρύνει την απαγόρευση του δανεισμού και της άντλησης κεφαλαίων από την Ευρώπη, την οποία έχει επιβάλει σε όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες επιχειρήσεις της Ρωσίας και όχι μόνο στις τράπεζες, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις κυρώσεις μάλιστα – σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες - πιθανότατα θα συμπεριλάβει και την επιβολή απαγόρευσης στον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, να εισέρχεται στην ΕΕ.

Τα δύο αυτά μέτρα τέθηκαν υπό εξέταση κατά τη διάρκεια της συνάντησης των πρεσβευτών των κρατών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες χθες Δευτέρα (1/9).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προετοιμάσει το τελικό σχέδιο για τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για την «εισβολή» στο έδαφος της Ουκρανίας έως αύριο Τετάρτη. Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ αναμένεται ότι θα έχουν αποφασίσει για τη μορφή και το εύρος των κυρώσεων ως την Παρασκευή.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάστηκαν είναι η απαγόρευση της χορήγησης κοινοπρακτικών δανείων από την ΕΕ σε δημόσιες τράπεζες, σε θεσμούς και σε επιχειρήσεις που ανήκουν στο δημόσιο στη Ρωσία.

Η Κομισιόν πρότεινε επίσης να περιοριστεί χρονικά ακόμα περισσότερο, από τις 90 σε 30 ημέρες, η προθεσμία μετά την οποία δεν επιτρέπεται η πώληση χρεογράφων και αξιογράφων που ανήκουν σε ρωσικές τράπεζες εντός της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει επίσης την επιβολή απαγόρευσης στις αγορές ρωσικών παραγώγων.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες προτάσεις που κυκλοφόρησαν χθες ήταν να διευρυνθούν οι απαγορεύσεις των εξαγωγών προϊόντων που αποκαλούνται «διπλής» χρήσης — τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς. Προτάθηκε να απαγορευθεί σε όλες τις ρωσικές εταιρείες, και όχι μόνον αυτές του αμυντικού τομέα όπως είχε οριστεί στο πακέτο των κυρώσεων του περασμένου Ιουλίου, να αγοράζουν τέτοια προϊόντα.

Παράλληλα, συζητείται η επέκταση της απαγόρευσης στην πώληση προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας που προορίζονται για τον τομέα της ενέργειας ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτή και οι εγγυήσεις παροχής τεχνικής υποστήριξης, σύμφωνα με τους διπλωμάτες.

Η Ρωσία επίσης ενδέχεται να αντιμετωπίσει εμπάργκο από την ΕΕ σε ό,τι αφορά πολιτιστικές, οικονομικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ πιθανόν θα επιβληθεί σε συντονισμό με χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς ή η Ιαπωνία.

Αξίζει πάντως τέλος να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα συναλλαγών της SWIFT (Παγκόσμια Εταιρεία Διατραπεζικών Χρηματοπιστωτικών Τηλεπικοινωνιών), δεν εξετάστηκε διότι το μέτρο αυτό κρίθηκε προς το παρόν υπερβολικό.

Διαβάστε ακόμα:

Κίνα: Εκτυπωτής 3D τού έδωσε πίσω το μισό του κρανίο! (photos)

Ταϋλάνδη: Απλά μια στρουθοκάμηλος τρέχει σε πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο! (video)

Δε φαντάζεστε πού εγκλωβίστηκε ένας μεθυσμένος Κινέζος! (photos)

Καλιφόρνια: Συγκλονιστικό βίντεο από εστιατόριο την ώρα του σεισμού!

Βρετανία: Η πιο επικίνδυνη selfie σε διάσημο γκρεμό αυτοκτονιών! (video)

Κένυα: Εργαζόμενοι νεκροτομείου έκοψαν τα γεννητικά όργανα νεκρής γυναίκας!

Ιαπωνία: Μαραθώνιος χουφτώματος πορνοστάρ για φιλανθρωπικό σκοπό! (pics)

Σκηνές Αποκάλυψης: Ακρίδες σκόρπισαν τον τρόμο στη Μαδαγασκάρη! (video)

Διαβολικό Κινεζάκι: Του έκοψε το σχοινί ασφαλείας στον 8ο όροφο! (photos)