ΚΟΣΜΟΣ

Εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στο Ιράκ από την Τουρκία

Εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στο Ιράκ από την Τουρκία
Η τουρκική εταιρεία "Calik Enerji", ετοιμάζεται να κατασκευάσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ιράκ. Τα...

Η τουρκική εταιρεία "Calik Enerji", ετοιμάζεται να κατασκευάσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ιράκ. Τα θεμέλια για τη μονάδα "Αλ Χαϊράτ", μονάδα συνδυασμένου κύκλου, με καύσιμο το φυσικό αέριο, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τέθηκαν, χθες, σε μια τελετή, στην οποία παρέστη και ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, αρμόδιος για ζητήματα ενέργειας, Χουσεΐν Ιμπραχίμ Σάλεχ αλ Σαχριστάνι.


«Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ενέργειας στο Ιράκ και θα καταβάλλουμε εργώδεις προσπάθειες για την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Ιρακινός αξιωματούχος.


Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ιράκ και ο όμιλος "Calik Holding" συμφώνησαν σε δύο ενεργειακά έργα, εκ των οποίων το ένα, αυτό που θεμελιώθηκε χθες, κοντά στην Καρμπάλα, θα αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια ήδη από το καλοκαίρι του 2012.


Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του "Calik Holding", Αχμέτ Τσαλίκ, αναφέρθηκε από την πλευρά του στο δεύτερο συμφωνηθέν έργο, που αφορά την κατασκευή μιας αντίστοιχης μονάδας, κοντά στη Μοσούλη. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι δύο παραπάνω μονάδες αναμένεται να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών του Ιράκ.


Η μονάδα "Αλ Χαϊράτ" αναμένεται να κοστίσει περίπου 445,5 εκ. δολάρια, ενώ η δεύτερη μονάδα, που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Ναϊνάουα, κοντά στη Μοσούλη, αναμένεται να έχει κόστος περί τα 388,3 εκ. δολάρια.


Οι δυο μονάδες αναμένεται να δώσουν δουλειά σε περίπου 2.000 άτομα.