ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδράσεις στην Κύπρο για τις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ

Αντιδράσεις στην Κύπρο για τις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ
Η προτροπή του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών...

Η προτροπή του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπάν Κι Μουν προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να επιδείξουν περαιτέρω διαλλακτικότητα και να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο περιουσιακό και στο θέμα της ασφάλειας, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στη Λευκωσία.

Ο Μάρκος Κυπριανού, υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η προτροπή του Μπαν Κι Μουν, που περιέχεται σε δηλώσεις του προς τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δεν ικανοποιεί απόλυτα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι σε δημόσιες τοποθετήσεις, τα Ηνωμένα Έθνη χρησιμοποιούν διπλωματική γλώσσα.

Αυτό που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι μια αντικειμενική στάση από τα Ηνωμένα Έθνη, με ταυτόχρονη ενθάρρυνση της πλευράς, που είναι λιγότερο εποικοδομητική, να αλλάξει στάση και προσέγγιση, προσέθεσε ο Κύπριος υπουργός.

Για τη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι ο Μπαν Κι Μουν διατηρεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για το Κυπριακό, το οποίο μάλιστα αναμένεται να συζητήσει κατά τις εκεί επαφές του με τον Τούρκο πρωθυπουργό και τον υπουργό των Εξωτερικών της Ελλάδος, Δημήτρη Δρούτσα.

«Εμείς θα παρουσιάσουμε με σαφήνεια τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης και το πώς θα θέλαμε να εξελιχθούν οι συνομιλίες και η περαιτέρω διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Αυτό που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι μια αντικειμενική στάση από τα Ηνωμένα Έθνη και ενθάρρυνση της πλευράς που είναι λιγότερο εποικοδομητική, να αλλάξει στάση και προσέγγιση», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Είπε ακόμη ότι δεν πρέπει να αναμένονται εξελίξεις στο Κυπριακό πριν από τον Ιούνιο, λόγω των εκλογών στην Τουρκία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, από τη μεριά του διατύπωσε έντονη αντίθεση σε ενδεχόμενη αλλαγή της διαδικασίας που ακολουθείται στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι δεν είναι ζήτημα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και των συνεργατών του, αλλά του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο διαχειρίζεται συλλογικά το θέμα.

Στις δηλώσεις του γενικού γραμματέα αντέδρασαν τα περισσότερα κόμματα.