ΚΟΣΜΟΣ

Έμπολα: «Φρενίτιδα έλλειψης οργάνωσης η καραντίνα», λέει η νοσοκόμα που προσβλήθηκε

Έμπολα: «Φρενίτιδα έλλειψης οργάνωσης η καραντίνα», λέει η νοσοκόμα που προσβλήθηκε

H πολιτεία του Ιλινόι ακολούθησε εκείνες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ στην επιβολή της υποχρεωτικής καραντίνας για τους επιβάτες που φθάνουν στις ΗΠΑ και διατρέχουν τον κίνδυνο να έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα στη Δυτική Αφρική, ωστόσο το πρώτο πρόσωπο που τέθηκε σε απομόνωση βάση των νέων κανονισμών, μία νοσοκόμα που επέστρεψε από τη Σιέρα Λεόνε, χαρακτήρισε τη μεταχείριση που της επιφύλαξαν οι αμερικανικές αρχές μία «φρενίτιδα ανοργανωσιάς».


Η Κέισι Χίκοξ, που έφθασε στο αεροδρόμιο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ την Παρασκευή 24/10/2014, περιέγραψε ότι υποβλήθηκε για ώρες σε ερωτήσεις από αξιωματούχους που φόραγαν προστατευτικές στολές, ενώ αφού της έγινε λανθασμένη διάγνωση ότι είχε πυρετό, την μετέφεραν σε μία σκηνή που στήθηκε ως μονάδα απομόνωσης σε νοσοκομείο.

Η Χίκοξ, σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες στον ιστότοπο της εφημερίδας The Dallas Morning News εξέφρασε την ανησυχία της για το τί περιμένει τους άλλους Αμερικανούς που εργάζονται στις υπηρεσίες υγείας, οι οποίοι προσπαθούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας που έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους στη Δυτική Αφρική.

«Εγώ… σκέφτομαι τους τόσους πολλούς συναδέλφους που θα επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα, την Αμερική, και θα αντιμετωπίσουν το ίδιο μαρτύριο. Άραγε θα τους κάνουν να νιώσουν εγκληματίες και κρατούμενοι;» έγραψε η ίδια.

«Τρομοκρατούμαι στην ιδέα ότι, όπως εγώ, θα φθάσουν εδώ και θα αντικρίσουν μία φρενίτιδα έλλειψης οργάνωσης, τον φόβο και, το πλέον τρομακτικό, την καραντίνα» τόνισε η νοσοκόμα, που εργάζεται για την μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Σιέρα Λεόνε.

Η Αμερικανίδα νοσηλεύτρια τέθηκε σε υποχρεωτική καραντίνα βάση των νέων κανονισμών που ισχύουν στις πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ από την Παρασκευή, σύμφωνα με τους οποίους οποιοσδήποτε φθάνει στο διεθνές αεροδρόμιο Τζον Κένεντι ή το διεθνές αεροδρόμιο Νιούαρκ Λίμπερτι αφού έχει έρθει σε επαφή με ασθενείς στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουϊνέα, πρέπει να τεθεί σε υποχρεωτική απομόνωση για ένα διάστημα 21 ημερών.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν επίσης επικρίσεις για τη μεταχείριση της Χίκοξ υποστηρίζοντας ότι εκδόθηκε εντολή να τεθεί σε καραντίνα αλλά δεν είναι ξεκάθαρο για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει στη σκηνή που έχει στηθεί ως μονάδα απομόνωσης στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Νιούαρκ.

«Αν και της παρέχουν τροφή και νερό, η σκηνή δεν έχει θέρμανση και της έχουν δώσει να φοράει μια άβολη ρόμπα ασθενών. Της επέτρεψαν να φέρει προσωπικά της αντικείμενα μέσα στη σκηνή» αναφέρει η οργάνωση σε ένα δελτίο τύπου.

Από την πλευρά της η Ντόουν Τόμας, εκπρόσωπος τύπου του τμήματος υγείας του Νιου Τζέρσεϊ, όταν της ζητήθηκε να επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες για τις συνθήκες καραντίνας της νοσοκόμας περιλαμβανομένου ενός άρθρου της Wall Street Journal ότι η μητέρα της νοσηλεύτριας και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν ότι κρατείται σε μια σκηνή χωρίς θέρμανση με μία χημική τουαλέτα και σύστημα εξαερισμού, αλλά χωρίς ντους, χωρίς βιβλία, χωρίς περιοδικά ή τηλεόραση, απάντησε: «Ο χώρος (καραντίνας) είναι μια εκτεταμένη νοσηλευτική εγκατάσταση μέσα σε ένα κτίριο που αποτελεί τμήμα του νοσοκομείου».

«Κατανοούμε ότι πρόκειτια για αναστάτωση, αλλά βασική μας προτεραιότητα είναι η υγεία της ασθενούς» τόνισε η ίδια σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Διαβάστε επίσης: Έμπολα: Δόθηκε επείγουσα έγκριση σε νέα τεστ