Συναγερμός στη Βαγδάτη
Σειρήνες πολέμου ήχησαν σήμερα στη Βαγδάτη...
Σειρήνες πολέμου ήχησαν σήμερα στη Βαγδάτη, για πρώτη φορά μετά το 2003, στο πλαίσιο δοκιμής του νέου συστήματος προειδοποίησης του πληθυσμού σε περίπτωση νέου πολέμου, φυσικής καταστροφής ή κάποιας μεγάλης πυρκαγιάς.
Συνολικά 126 ηχητικά συστήματα τέθηκαν σε λειτουργία για ένα λεπτό, στις 11:00 τοπική και ώρα Ελλάδος, στην πρωτεύουσα του Ιράκ. Ο ήχος των σειρήνων έμοιαζε περισσότερο με συναγερμό πυρκαγιάς, παρά με αντιαεροπορική σειρήνα. Τριακόσια ηχητικά μηχανήματα πρόκειται να εγκατασταθούν σε ολόκληρο το Ιράκ, τα 126 εξ αυτών στη Βαγδάτη, ενώ άλλα 700 έχει σχεδιασθεί να τοποθετηθούν εντός των προσεχών ετών.
«Το σύστημα έχει τέσσερις διαφορετικούς τόνους για να προειδοποιεί ανάλογα τον πληθυσμό σε περιπτώσεις φυσικής καταστροφής, πυρκαγιάς, μόλυνσης, ή πολέμου», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Λατίφ Καρίμ Μιζχίρ, επικεφαλής της πολιτικής άμυνας στη Βαγδάτη, υπηρεσίας που υπόκειται στο υπουργείο Εσωτερικών. Μία πέμπτη τονική συχνότητα προειδοποιεί αντίστοιχα για τη λήξη του συναγερμού.