ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπάσα και επισήμως δήμαρχος των Τιράνων

Ο Μπάσα και επισήμως δήμαρχος των Τιράνων
Νικητής των δημοτικών εκλογών στα Τίρανα αναδείχθηκε τελικά ο υποψήφιος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, έναντι του...

Νικητής των δημοτικών εκλογών στα Τίρανα αναδείχθηκε τελικά ο υποψήφιος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, έναντι του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος και απερχόμενου δημάρχου, Έντι Ράμα, έπειτα από 15 ημέρες αντιπαραθέσεων και αλληλοκατηγοριών.


Ο κ. Μπάσα, μετά την αξιολόγηση και καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, που είχαν ριχτεί εκ παραδρομής σε λάθος κάλπη (σε αυτή για τους δημοτικούς συμβούλους και όχι σε αυτή για το δήμαρχο), επικράτησε με 81 ψήφους έναντι του Έντι Ράμα.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα ότι, μέσω της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, ανέτρεψε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών υπέρ του υποψήφιου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με τις αρχικές οδηγίες της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, αλλά και τον ίδιο τον εκλογικό κώδικα, όλα τα ψηφοδέλτια που ρίχνονται σε λάθος κάλπη θεωρούνται άκυρα. Όμως, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης στα Τίρανα και την πρωτιά, με διαφορά δέκα ψήφων, του Έντι Ράμα, η Επιτροπή αποφάσισε να καταμετρήσει και τα ψηφοδέλτια που αφορούσαν το δήμαρχο και βρέθηκαν εκ παραδρομής στην κάλπη των δημοτικών συμβούλων.

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, στην προκαταρκτική έκθεσή τους είχαν ασκήσει σκληρή κριτική στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για την απόφαση να αξιολογήσει και να καταμετρήσει τα ψηφοδέλτια που είχαν ριχτεί σε λάθος κάλπη.

Μετά την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής να κηρύξει νικητή τον Λουλζίμ Μπάσα, η αντιπολίτευση αναμένεται να ασκήσει έφεση στο εκλογοδικείο, το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων για τις εκλογικές διαδικασίες