ΚΟΣΜΟΣ

Επεκτείνεται η ηφαιστειακή τέφρα

Επεκτείνεται η ηφαιστειακή τέφρα
Συνολικά 252 πτήσεις ματαιώθηκαν σήμερα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας Eurocontrol εξαιτίας της ηφαιστειακής...

Συνολικά 252 πτήσεις ματαιώθηκαν σήμερα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας Eurocontrol εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας που έχει επεκταθεί προς τον εναέριο χώρο της Σκωτίας και της βόρειας Ιρλανδίας.


Η British Airways, η ΚLM,η Aer Lingus και η Easyjet είναι ορισμένες από τις αεροπορικές εταιρείες που επέλεξαν να "παγώσουν" τις πτήσεις τους από και προς τη Σκωτία.
Η ανησυχία ότι η ηφαιστειακή τέφρα ενδεχομένως να κάλυπτε τον εναέριο χώρο της Βρετανίας σήμερα, είχε σαν αποτέλεσμα την επίσπευση της αναχώρησης του Αμερικανού προέδρου από την Ιρλανδία με προορισμό το Λονδίνο.


Η Νορβηγία νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι μπορεί να υπάρξουν περιορισμοί των πτήσεων σε ορισμένα αεροδρόμια στη δυτική ακτή της επικράτειάς της, ενώ η Δανία ανέφερε ότι θα κλείσει ένα μικρό μέρος του εναέριου χώρου της. Ωστόσο λίγο αργότερα η νορβηγική υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας Avinor ανακοίνωσε τη διακοπή των πτήσεων από τις 06.00 σήμερα από τα αεροδρόμια του Στάβανγκερ και του Χάουγκεζουντ και του Καρμέι, στη δυτική Νορβηγία.


"Δεν πιστεύαμε ότι η τέφρα θα φθάσει τόσο σύντομα, αλλά ισχυροί δυτικοί άνεμοι την μετέφεραν εδώ", δήλωσε ο επικεφαλής της Avinor.


Οι ασιατικές αερογραμμές ανέφεραν ότι οι πτήσεις τους θα εκτελεσθούν κανονικά, ωστόσο διευκρίνισαν ότι θα παρακολουθούν τις εξελίξεις.


Η Eurocontrol τόνισε ότι αν οι εκπομπές ηφαιστειακή στάχτης συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό τότε ενδέχεται το ηφαιστειακό νέφος να φτάσει μέχρι την Πέμπτη στον εναέριο χώρο της δυτικής Γαλλίας και στα βόρεια της Ισπανίας.