ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: «Διστακτικοί οι σύμμαχοι» στις επιχειρήσεις στη Λιβύη

ΝΑΤΟ: «Διστακτικοί οι σύμμαχοι» στις επιχειρήσεις στη Λιβύη
Την ώρα που ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής...

Την ώρα που ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, βρίσκεται στην Τρίπολη για συνομιλίες με τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν χαρακτηρίζει διστακτικούς τους δυτικούς συμμάχους, στο να συνεισφέρουν στην αποστολή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη τις απαραίτητες στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε ομιλία που εκφώνησε στη Βάρνα της Βουλγαρίας και δημοσιεύτηκε στο ιστότοπο του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας δήλωσε ότι η «επιχείρηση της Λιβύης ήταν μια μεγάλη επιτυχία».

«Εκεί όπου ήμασταν λιγότερο επιτυχείς, ωστόσο, ήταν στο να υποστηρίξουμε αυτή την πολιτική απόφαση με τις απαραίτητες στρατιωτικές συνεισφορές», δήλωσε.

Καλώντας τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ «να δείξουν την αλληλεγγύη της Συμμαχίας όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στις πράξεις», ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να «λάβουν την πολιτική απόφαση να αναπτύξουν τις σωστές δυνάμεις και δυνατότητες. Και αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξή τους χωρίς περιοριστικούς όρους».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα έφθασε σήμερα στην Τρίπολη για συνομιλίες με τον Καντάφι, μία συνάντηση από την οποία πολλοί ευελπιστούν να προκύψει λύση για τον τερματισμό της βίας.

Όταν έφθασε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης ο Ζούμα περπάτησε στο κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί για την περίσταση ενώ τον υποδέχτηκαν αξιωματούχοι υπό τους ήχους μπάντας. Παιδιά τραγουδούσαν στα αγγλικά «Θέλουμε τον Καντάφι» κρατώντας φωτογραφίες του Λίβυου ηγέτη στα χέρια και κουνώντας σημαίες της Λιβύης. Πάντως, ο ίδιος ο Καντάφι δεν βρισκόταν εκεί.