ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνονται οι νεκροί από τα «φονικά» αγγουράκια

Αυξάνονται οι νεκροί από τα «φονικά» αγγουράκια
Τους 14 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Γερμανία από το φονικό εντερο-βακτήριο Ε-coli. Μέχρι στιγμής το πιθανότερο είναι ότι η επιδημία...

Τους 14 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Γερμανία από το φονικό εντερο-βακτήριο Ε-coli. Μέχρι στιγμής το πιθανότερο είναι ότι η επιδημία προκλήθηκε από μολυσμένα ισπανικά αγγούρια, ωστόσο η προέλευση της μόλυνσης δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.


Τουλάχιστον δεκαέξι ακόμα κρούσματα έχουν αναφερθεί σε Βρετανία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία και Πολωνία -με τα περισσότερα να αφορούν επισκέπτες Γερμανούς ή τουρίστες που επέστρεψαν από Γερμανία.


Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στη Στοκχόλμη, κάνει λόγο για μία από τις μεγαλύτερες επιδημίες γαστρεντερίτιδας, λόγω του συγκεκριμένου βακτηρίου, σε παγκόσμιο επίπεδο, και για τη μεγαλύτερη που έχει αναφερθεί ποτέ στη Γερμανία. Εν τω μεταξύ η Ισπανία προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να κινηθεί νομικά εναντίον όσων έσπευσαν να την κατηγορήσουν.


Ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν έχει εισάγει λαχανικά από την Ισπανία ενώ και ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν έχει διαπιστωθεί εισαγωγή, μολυσμένων αγγουριών. Ωστόσο συστήνεται η λήψη των ωμών λαχανικών μετά από πολύ καλό πλύσιμο.