ΚΟΣΜΟΣ

Τα γερμανικά φασολάκια υπεύθυνα για το φονικό βακτήριο

Τα γερμανικά φασολάκια υπεύθυνα για το φονικό βακτήριο
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις σε βλαστούς φασολιών που παράγονται στη Γερμανία οφείλεται το ξέσπασμα του βακτηριδίου E. coli που έχει στοιχίσει μέχρι...

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις σε βλαστούς φασολιών που παράγονται στη Γερμανία οφείλεται το ξέσπασμα του βακτηριδίου E. coli που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 22 ανθρώπους.

Το υπουργείο Γεωργίας της Κάτω Σαξονίας εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση στον κόσμο να σταματήσει να καταναλώνει τους βλαστούς φασολιών, που συνήθως χρησιμοποιούνται σε σαλάτες. Ωστόσο, για την ώρα όμως δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, παρά μόνο ενδείξεις, καθώς τα εργαστηριακά αποτελέσματα αναμένονται σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου οι βλαστοί είχαν καλλιεργηθεί σε φάρμα στην Κάτω Σαξονία. Ωστόσο, τόνισε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι εξίσου επιφυλακτικοί και σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ντοματών και αγγουριών.

Ο διευθυντής της γερμανικής φάρμας για την οποία διεξάγεται έρευνα για τη μόλυνση δηλώνει ότι δεν καταλαβαίνει τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες φύτρα φασολιών που καλλιεργούνται στο αγρόκτημά του ευθύνονται για τη μόλυνση.


Ο Κλάους Βέρμπεκ, διευθυντής της φάρμας "Gaertnerhof Bienenbuttel" δήλωσε στη Neue Osnabrucker Zeitung ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν λιπάσματα στην παραγωγή των φύτρων και ότι δεν υπάρχουν ζώα στο αγρόκτημα παραγωγής βιολογικών προϊόντων. "Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιον τρόπο μπορούν να συνδεθούν οι διαδικασίες που έχουμε εδώ και οι κατηγορίες...Τα φύτρα αναπτύσσονται μόνο από σπόρους και νερό, δεν χρησιμοποιείται καθόλου λίπασμα. Ούτε χρησιμοποιούνται ζωικά λιπάσματα σε άλλα τμήματα της φάρμας",

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προτείνει οικονομικές "αποζημιώσεις" για να βοηθήσει τους παραγωγούς λαχανικών και φρούτων οι πωλήσεις των οποίων μειώθηκαν μετά την επιδημία του φονικού βακτηρίου E.coli. Αποζημίωση ζητούν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, καθώς τα ισπανικά αγγούρια ενοχοποιήθηκαν αρχικά από τις γερμανικές αρχές για το βακτήριο Ε.coli, αλλά επίσης η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γερμανία. Πάντως δέκα ημέρες μετά την εκδήλωση της κρίσης οι εξαγωγές ισπανικών φρούτων και λαχανικών εξακολουθούν να πλήττονται.

Μέρα με τη μέρα η επιδημία του E.coli εξαπλώνεται με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία της Γερμανίας να είναι γεμάτα. Μέχρι χθες 1.428 άτομα είχαν μεταφερθεί για νοσηλεία.

Ο υπουργός Υγείας Ντάνιελ Μπαρ παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία του Βορρά είναι οριακή και βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Από την πλειονότητα των κρουσμάτων, το 70% είναι γυναίκες και το 89% άνω των 20 ετών.

Εκτακτη σύνοδος των ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας και Διατροφικής Ασφάλειας θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Λουξεμβούργο με θέμα το φονικό βακτήριο Ε.coli και τις επιπτώσεις του στους παραγωγούς λαχανικών, δήλωσε σήμερα η ουγγρική προεδρία της ΕΕ.

"Αποφασίστηκε να συναντηθούν αύριο στις 14:00 τοπική ώρα στο Λουξεμβούργο οι ευρωπαίοι υπουργοί αρμόδιοι για τη Γεωργία και τη Διατροφική Ασφάλεια", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής προεδρίας Μάρτον Χάτζου, σύμφωνα με τον οποίο στην αυριανή σύνοδο "είναι επίσης προσκεκλημένοι" οι ευρωπαίοι Επίτροποι για τη Γεωργία και την Υγεία Ντατσιάν Τσιόλος και Τζον Ντάλι.

Η διεξαγωγή της συνόδου είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 17 Ιουνίου, όμως αποφασίστηκε η επίσπευσή της.