ΚΟΣΜΟΣ

Νόμιμο το Κόμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο

Νόμιμο το Κόμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο
Για πρώτη φορά από την ίδρυση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας...

Για πρώτη φορά από την ίδρυση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το 1928, νομιμοποιείται στην Αίγυπτο κόμμα που προέρχεται από τους κόλπους της.

Πρόκειται για το «Kόμμα της Ελευθερίας και Δικαιοσύνης» το οποίο νομιμοποιήθηκε σήμερα, όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ.

«Η επιτροπή που ασχολείται με κομματικά ζητήματα συγκατατέθηκε σήμερα στον σχηματισμό του Κόμματος της Ελευθερίας και Δικαιοσύνης», μετέδωσε το ΜΕΝΑ.

Το κόμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων που επισήμως είχε τεθεί εκτός νόμου από το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος στις 11 Φεβρουαρίου εγκατέλειψε την εξουσία υπό την λαϊκή πίεση, είχε ανακοινώσει από τις 30 Απριλίου ότι προτίθεται να σχηματίσει κόμμα με στόχο μάλιστα να καταλάβει ένα σημαντικό αριθμό βουλευτικών εδρών κατά τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τους ιδρυτές του, το κόμμα δεν είναι θρησκευτικό, αλλά «πολιτικό, που υποστηρίζει την ισλαμική Σαρία», καθώς οι πολιτικοί σχηματισμοί που βασίζονται στη θρησκεία είναι απαγορευμένοι στην Αίγυπτο.

Ένας από τους αξιωματούχους του κόμματος, ο Σαάντ αλ-Κατάτνι ανέφερε ότι τουλάχιστον χίλιες γυναίκες και πάνω από εκατό Κόπτες περιλαμβάνονται στα περίπου οκτώ χιλιάδες μέλη του κόμματος μέχρι στιγμής.

Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Ραφίκ Χαμπίμπ είναι Κόπτης.