ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα προς Ιράν: Επιστρέψτε στον διάλογο

Κίνα προς Ιράν: Επιστρέψτε στον διάλογο
Μετά τις κυρώσεις της Αμερικής στο Ιράν, η Κίνα έρχεται να πείσει του Ιρανούς να επιστρέψουν στο διάλογο, για τη χρήση του πυρηνικού προγράμματος…

Η επιστροφή του προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στις εξαμερείς συνομιλίες, είναι κατά την Κίνα ο καλύτερος τρόπος, ώστε το Ιράν να εγγυηθεί την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας…

Αυτό τουλάχιστον, δήλωσε ο κινέζος ομόλογός του, Χου Τζιντάο, στη διάρκεια συνάντησής τους στο Καζακστάν, όπου βρίσκονται και οι δύο για την σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

Ο ηγέτης της Κίνας, τόνισε πως το Ιράν πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των άλλων χωρών απέναντί του, κάνοντας ουσιαστικά βήματα μέσω της διαδικασίας του διαλόγου. «Αυτό θα είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της ιρανικής πλευράς αλλά επίσης θα συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής» δήλωσε ο κ. Χου.

Από την πλευρά του, ο Αχμαντινετζάντ ανέφερε ότι η χώρα του επιθυμεί να επιστρέψει στο διάλογο με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Γερμανία. Πάντως, ο ίδιος την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ιράν είχε δηλώσει πως δεν υπάρχει κανένα δέλεαρ, ώστε η χώρα του να εγκαταλείψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού του ουρανίου, παρά τις προσφορές της Δύσης προς την Τεχεράνη.