ΚΟΣΜΟΣ

Φίσερ: «Η Ευρώπη έχει τάσεις αυτοκτονίας»

Φίσερ: «Η Ευρώπη έχει τάσεις αυτοκτονίας»
Για την ελληνική κρίση και τις επιπτώσεις της στην ΕΕ γράφει ο Γιόσκα Φίσερ, αρχηγός των Πρασίνων στη Γερμανία...

Για την ελληνική κρίση και τις επιπτώσεις της στην ΕΕ γράφει ο Γιόσκα Φίσερ, αρχηγός των Πρασίνων στη Γερμανία επί μία εικοσαετία και πρώην Υπουργός Εξωτερικών και «Αντικαγκελάριος» της γερμανικής κυβέρνησης από το 1998 ως το 2005, σε άρθρο του στη βελγική εφημερίδα "L Εcho".

Ο τίτλος είναι χαρακτηριστικός: «Η Ευρώπη έχει τάσεις αυτοκτονίας».

«Η ελληνική κρίση είχε πάντα μια διάσταση ευρύτερη από εκείνην της Ελλάδας: η χαοτική αφερεγγυότητα της χώρας απειλεί θεωρητικά να παρασύρει άλλες περιφερειακές οικονομίες του Νότου της Ευρώπης σε μία δημοσιονομική άβυσσο, μαζί με τις μεγαλύτερες τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες» αναφέρει ο κ. Φίσερ, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η εξέλιξη θα βύθιζε, με τη σειρά της, την παγκόσμια οικονομία σε μία νέα χρηματοοικονομική κρίση, με παρόμοιες επιπτώσεις εκείνης του φθινοπώρου του 2008. Θα σήμαινε, επίσης, την αποτυχία της Ευρωζώνης, που θα προκαλούσε σοβαρές επιπτώσεις στην κοινή αγορά».

«Για πρώτη φορά στην ιστορία, η ίδια η συνέχιση του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι κινδυνεύει» σημειώνει ο Φίσερ, τονίζοντας πως «παρά τον κίνδυνο αυτό, η συμπεριφορά της Ε.Ε. και των κυριοτέρων κρατών-μελών υπήρξε διστακτική και μικρόψυχη, εξαιτίας εθνικών εγωκεντρισμών και παντελούς έλλειψης αρχηγίας».

Σύμφωνα με τον Φίσερ, η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να βρουν μία κοινή στρατηγική, ως κύριοι πρωταγωνιστές της κρίσης.

Τέλος, υπενθυμίζει τη σημασία της Ε.Ε. για τους Ευρωπαίους παρά τις κρίσεις της, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Για να το καταλάβουμε δεν χρειάζεται τίποτα άλλο παρά να θυμηθούμε το πρώτο ήμισυ του εικοστού αιώνα».