ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: «Φορτίο θανάτου» τα εμπορευματοκιβώτια στη ναυτική βάση

Κύπρος: «Φορτίο θανάτου» τα εμπορευματοκιβώτια στη ναυτική βάση
Ο Κύπριος υποστράτηγος εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς χαρακτήρισε...

Ο Κύπριος υποστράτηγος εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς χαρακτήρισε «φορτίο θανάτου» το υλικό που φυλασσόταν στα εμπορευματοκιβώτια στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.

Ειδικότερα, μιλώντας στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ ο κ. Πενταράς ανέφερε ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση δέχθηκε να φιλοξενήσει το φορτίο με τα πυρομαχικά στο έδαφός της θα έπρεπε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε η φύλαξή τους να είναι σύμφωνα με τις διαταγές, τις οδηγίες και τους κανονισμούς, που τηρούνται από την Εθνική Φρουρά.

ο κ. Πεντάρας επισήμανε, πως από την έκρηξη που σημειώθηκε φαίνεται ότι η φροντίδα για τη σωστή φύλαξη του υλικού δεν ήταν σύμφωνη με τις διαταγές.

Πρόσθεσε ότι η εναποθήκευση τέτοιας φύσεως υλικών στα εμπορευματοκιβώτια, γίνεται κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις:
α. τα εμπορευματοκιβώτια πρέπει να βρίσκονται κάτω από υπόστεγα για να μειώνονται οι επιδράσεις των καιρικών συνθηκών και κυρίως της ηλιακής ακτινοβολίας.

β. έπρεπε να υπάρχει απόσταση του ενός εμπορευματοκιβωτίου από το άλλο γύρω στα 60 μέτρα και ακόμη τα εμπορευματοκιβώτια να περιβάλλονται από χώμα και από αναχώματα, ώστε σε περίπτωση έκρηξης στο ένα, το ωστικό κύμα να μην μπορεί να επηρεάσει τα άλλα.

Επίσης, ανέφερε ότι στο εσωτερικό των εμπορευματοκιβωτίων έπρεπε να υπάρχει εξαερισμός και το υλικό να διατηρείται σε ορισμένη θερμοκρασία και υγρασία.

Παράλληλα, υπέδειξε ότι θα έπρεπε να διατεθούν από το κράτος τα αναγκαία κονδύλια, ώστε να γίνουν όσα έπρεπε για να τηρηθούν τα μέτρα ασφάλειας.

Εξάλλου, για «δολοφονία» έκανε λόγο ο Πολύδωρος Νεοφυτίδης, θείος των διδύμων ναυτών- εθνοφρουρών Μιλτιάδη και Χριστάκη Χριστοφόρου, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία στη ναυτική βάση.

«Είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο», είπε ο κ. Νεοφυτίδης, «εμπορευματοκιβώτια γεμάτα πυρίτιδα να φυλάσσονται σε χώρο της Εθνικής Φρουράς, δίπλα στα στρατευμένα νιάτα».