ΚΟΣΜΟΣ

Αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε ο Λεμπέντεφ

Αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε ο Λεμπέντεφ
Αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης κατέθεσε στη ρωσική δικαιοσύνη ο Πλάτων Λεμπέντεφ, στενός συνεργάτης του άλλοτε μεγιστάνα...

Αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης κατέθεσε στη ρωσική δικαιοσύνη ο Πλάτων Λεμπέντεφ, στενός συνεργάτης του άλλοτε μεγιστάνα του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος εκτίει και αυτός πολυετή ποινή φυλάκισης.

Οι αρχές ξεκίνησαν την εξέταση του αιτήματος σήμερα. Ωστόσο, η διεύθυνση των φυλακών του Αρχάγγελου στο ρωσικό βορρά, όπου κρατείται ο Λεμπέντεφ, έχουν εκφράσει την εναντίωσή τους στο αίτημα. Οι λόγοι είναι «πρώτον επειδή απώλεσε μια βαμβακερή στολή κρατουμένου και, δεύτερον, επειδή δεν επέδειξε τον πρέποντα σεβασμό σε δεσμοφύλακα».

Η εξέταση του αιτήματος «μπορεί να διαρκέσει ημέρες», ανέφερε νομική πηγή.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο www.Khodorkovsky.ru, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των κρατούμενων Χοντορκόφσκι και Λεμπέντεφ, η σύζυγος του Λεμπέντεφ «εξέφρασε το αίτημά της να απελευθερωθεί υπό όρους ο σύζυγός της».

Η εφημερίδα της αντιπολίτευσης «Νόβαγια Γκαζέτα» έχει ανακοινώσει ήδη ότι «θα προσλάβει τον Λεμπέντεφ βοηθώντας την προοπτική της κοινωνικής επανένταξής του».

Παρόμοιο αίτημα υπέβαλε και ο Χοντορκόφσκι, που κρατείται στην Καρελία, στη βορειοδυτική Ρωσία, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί επίσημα η ημερομηνία της εξέτασής του από τις αρχές.