ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Χέλμουτ Κολ στην Μέρκελ

Επίθεση Χέλμουτ Κολ στην Μέρκελ
Την κατηγόρησε ότι δεν έχει κατεύθυνση και υπάρχει κίνδυνος να εξασθενίσει η γερμανική επιρροή...

Δριμεία επίθεση κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ εξαπέλυσε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, ένας από τους ηγέτες που συνέβαλαν σε σημαντικό βαθμό στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τη δεκαετία του 1990.

Ο πρώην ηγέτης της Γερμανίας κατηγόρησε την Άνγκελα Μέρκελ ότι δεν έχει κατεύθυνση και υπάρχει κίνδυνος να εξασθενίσει τη γερμανική επιρροή.

«Η Γερμανία δεν είναι πλέον αξιόπιστος παράγοντας εδώ και πολλά χρόνια, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», είπε ο Κολ, πολιτικός μέντορας της Μέρκελ στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση .

Οι επικρίσεις του Κολ στην πρώην προστατευόμενη του αποτελεί άλλη μια ένδειξη της δυσαρέσκειας στους κόλπους της συντηρητικής παράταξης για την πολιτική της καγκελαρίου, ειδικά το πώς χειρίστηκε τις κρίσεις χρέους στην ευρωζώνη.

«Οι τεράστιες αλλαγές σε διεθνές επίπεδο δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία για να μην έχεις άποψη ή ιδέα που ανήκεις και πού πας», τόνισε ο Κολ.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γερμανίας, σημείωσε ότι η ΕΕ έπρεπε να σταθεί στο πλάι της Ελλάδας. Τόνισε επίσης ότι η επιρροή της χώρας του στις Ηνωμένες Πολιτείες υποχωρεί.

Ο Χέλμουτ Κολ επέκρινε έντονα το γεγονός ότι η Γερμανία απείχε από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία εγκρίθηκε η ανάληψη στρατιωτικής δράσης για την επιβολή της απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και την προστασία των αμάχων νωρίτερα εφέτος.

"Πρέπει να φροντίσουμε να μην τα χάσουμε όλα. Πρέπει να ανακτήσουμε κατεπειγόντως την αξιοπιστία που είχαμε στο παρελθόν", υπογράμμισε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία, πρόσθεσε, πρέπει να "αρχίσουν ξανά να αναλαμβάνουν ευθύνες" σε διεθνές επίπεδο. "Πρέπει επειγόντως να πάψουμε να είμαστε στενόμυαλοι και να αρχίσουμε να μιλάμε ξανά με μια φωνή", πρόσθεσε.

Μιλώντας για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη ο Κολ είπε ότι τα προβλήματα είναι διαχειρίσιμα, αλλά πρόσθεσε ότι είχε ταχθεί εναντίον της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη εάν δεν εφαρμόζονταν προηγουμένως μεταρρυθμίσεις.

Η καγκελάριος Μέρκελ απάντησε στην κριτική του Κολ εξαίροντας τα επιτεύγματά του, ειδικά την επανένωση της Γερμανίας και την ένωση της Ευρώπης.

«Κάθε εποχή έχει τις δικές της ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Φιλελευθέρων εργάζεται για να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις προκλήσεις της εποχής μας», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.