ΚΟΣΜΟΣ

Τα μέτρα της Τουρκίας κατά του Ισραήλ

Τα μέτρα της Τουρκίας κατά του Ισραήλ
Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, που ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών...

Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, που ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, εδράζεται σε πέντε βασικά μέτρα εναντίον του εβραϊκού κράτους.

• Οι τουρκοϊσραηλινές διπλωματικές σχέσεις υποβαθμίζονται και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Άγκυρα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Τουρκία μέχρι την επόμενη Τετάρτη.

• Αναστέλλονται όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ.

• Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτή στην ανατολική Μεσόγειο, γι' αυτό το λόγο, θα λάβει όλα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την ελεύθερη διέλευση των πλοίων.

• Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα και θα απευθυνθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το εμπάργκο που εφαρμόζεται στη Γάζα από τις 31 Μαΐου 2010. Ξεκινά επίσης διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση και στον ΟΗΕ.

• Η Τουρκία θα υποστηρίξει οποιαδήποτε νομική διαδικασία ξεκινήσει για την επίθεση του Ισραήλ εναντίον Τούρκων και των άλλων ξένων πολιτών.

Η σκληρή αντίδραση της Τουρκίας ήρθε μετά την άρνηση του Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη για τη δολοφονική επιδρομή των Ισραηλινών κομάντο στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά πέρυσι τον Μάιο μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχε ορίσει. Επίσης, ακολούθησε η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΗΕ για το περιστατικό, σύμφωνα με την οποία αν και το Ισραήλ χρησιμοποίησε υπέρμετρη βία, ο ισραηλινός ναυτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας είναι νόμιμος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», οι δύο χώρες επεξεργάζονταν ένα σχέδιο συμφωνίας αποκατάστασης των σχέσεών τους, στην οποία προβλεπόταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για την υπόθεση του τουρκικού πλοίου και του θανάτου 9 ακτιβιστών. Ωστόσο, λόγω του φόβου κατάρρευσης της κυβέρνησης συνεργασίας στο Ισραήλ, αυτό δεν έγινε και η συμφωνία κατέρρευσε.

Διαβάστε επίσης:

Η Τουρκία απελαύνει τον Ισραηλινό πρέσβη

Ικανοποιημένη η Χαμάς από την κίνηση της Τουρκίας