ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία απελαύνει τον Ισραηλινό πρέσβη

Η Τουρκία απελαύνει τον Ισραηλινό πρέσβη
Την απέλαση του πρεσβευτή του Ισραήλ διέταξε η Τουρκία μετά την άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να ζητήσει συγγνώμη για το αιματηρό ρεσάλτο στον...

Την απέλαση του πρεσβευτή του Ισραήλ διέταξε η Τουρκία μετά την άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να ζητήσει συγγνώμη για το αιματηρό ρεσάλτο στον «στολίσκο της Ελευθερίας» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία περιορίζει τη διπλωματική παρουσία της στο Ισραήλ, απελαύνει τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Άγκυρα και αναστέλλει τις στρατιωτικές συμφωνίες με το εβραϊκό κράτος.

Στην έκθεση του ΟΗΕ για την επιδρομή, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρεται πως ο ισραηλινός ναυτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας είναι νόμιμος, όμως το Ισραήλ χρησιμοποίησε υπέρμετρη βία.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε πως ορισμένα από τα ευρήματα της έκθεσης, η οποία δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο των "Νιού Γιορκ Τάιμς", είναι απαράδεκτα. Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ αμέσως μετά την επιδρομή κατά του στολίσκου αρωγής πέρυσι και ο Νταβούτογλου δήλωσε πως η διπλωματική αντιπροσωπεία της Τουρκίας θα περιοριστεί περαιτέρω σε επίπεδο δεύτερου γραμματέα, ενώ θα ανασταλεί επίσης η ισχύς των στρατιωτικών συμφωνιών που έχουν συναφθεί με το Ισραήλ.

"Στο στάδιο αυτό, λαμβάνουμε τα ακόλουθα μέτρα: οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ περιορίζονται στο επίπεδο του δεύτερου γραμματέα (της πρεσβείας). Όλοι οι αξιωματούχοι με βαθμό ανώτερο από αυτό του δεύτερου γραμματέα, όπως ο πρεσβευτής, θα επιστρέψουν στη χώρα τους πριν από την Τετάρτη", δήλωσε ο Νταβούτογλου.

Η Τουρκία είχε ανακοινώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι θα θέσει σε εφαρμογή το "σχέδιο Β" με κυρώσεις κατά του Ισραήλ, αν η χώρα αυτή επιμείνει να μην ζητάει συγγνώμη, όπως αξιώνει η Άγκυρα, μετά την ισραηλινή επιδρομή κατά του τουρκικού πλοίου και το θάνατο των εννέα Τούρκων.