ΚΟΣΜΟΣ

Η Αλ Κάιντα σκόπευε να πλήξει τη Γαλλία

Η Αλ Κάιντα σκόπευε να πλήξει τη Γαλλία
Η Γαλλία παραμένει «ο υπ’ αριθμόν δύο στόχος της αλ Κάιντα», μετά τις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν είχε ζητήσει από μέλη της αλ Κάιντα που έχουν απαγάγει Γάλλους να τους «αξιοποιήσουν» προκειμένου να πλήξουν τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012, υποστήριξε ο ραδιοφωνικός σταθμός συνεχούς ενημέρωσης France Info στον ιστότοπό του χθες.

Το ειδησεογραφικό ραδιοφωνικό κανάλι αναφέρει ότι ο Μπιν Λάντεν είχε στείλει γραπτές εντολές σε μέλη της Αλ Κάιντα στο ΑΚΙΜ (Ισλαμικό Μάγρεμπ-παρακλάδι της Αλ Κάιντα), για το πώς να χειριστούν μια ομάδα ομήρων, περιλαμβανομένων πέντε Γάλλων που είχαν απαγάγει στο Νίγηρα το 2009.

Τέσσερις από τους πέντε Γάλλους, που είχαν απαχθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Νίγηρα, συνεχίζουν να είναι όμηροι της ΑΚΙΜ, αφού η Γαλλία αρνήθηκε να καταβάλει λύτρα ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ για την απελευθέρωσή τους.


Δέκα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11η Σεπτεμβρίου 2001 στο World Trade Center της Νέας Υόρκης και στην Ουάσινγκτον, η γαλλική αστυνομία λέει πως έχει συλλάβει 914 υπόπτους ως τρομοκράτες έκτοτε. Εξ αυτών έχουν καταδικαστεί 224, ενώ η αστυνομία λέει πως απέτρεψε να προχωρήσουν δύο -- γνωστά -- σχέδια για τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα.

Κατά τον επικεφαλής της γαλλικής αστυνομίας, Φρεντερίκ Πεσνάρ, «εξαρθρώνονται, κάθε χρόνο, δύο ως τρεις οργανώσεις που είναι πιθανό να διαπράξουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην επικράτεια της χώρας». Σε δηλώσεις του στο France Info, πρόσθεσε ότι έχουν γίνει 37 συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία το 2011.


Μερικές ημέρες μετά το θάνατο του ηγέτη της αλ Κάιντα, ο επικεφαλής της DCRI (κεντρική διεύθυνση αντικατασκοπείας), Μπερνάρ Σκαρσινί, είχε πει πως η Γαλλία παραμένει «ο υπ’ αριθμόν δύο στόχος της αλ Κάιντα», μετά τις ΗΠΑ.